Att skilja på kärlek och förmåga

Bo Blåvarg

Bo Blåvarg är legitimerad psykolog och verksamhetschef på Ersta Vändpunkten. I sitt arbete möter han dagligen familjer med alkohol- eller drogrelaterade problem.

– Vi kan inte moralisera över vem som blir missbrukare. Vi vet inte vad som styr det, så vi måste skilja på person och missbruk, säger han

Genom samarbetsprojektet med Södermalms förskolor har Bo Blåvarg varit med och utarbetad en metod där man genom gruppsamtal möter 4 – 6-åringar och deras föräldrar. Han menar att det finns alldeles för få verksamheter som vänder sig till små barn som har föräldrar med missbruksproblem.

– Barnen är de viktigaste i vårt liv och vi kan fortsätta att älska dem även om vi tappar föräldraförmågan, säger Bo Blåvarg.

Han menar att, även om en förälder verkligen älskar sitt barn och ångrar sig bittert, så påverkar alkoholen minne och funktion mycket starkare än missbrukaren förstår. Om man har nedsatt kognitiv förmåga kan man inte analysera och korrigera sitt beteende på ett rimligt sätt, så man gör samma fel om och om igen.

– Missbruket påverkar främre delen av frontalloben och då funkar vi inte, säger Bo. Ingen skulle lämna barnet till en berusad pedagog. Varför ska en pedagog lämna ett barn till en berusad förälder?

Känslan för tid och rum förändras och förmågan att ta ansvar blir lidande. Hur länge har ett barn varit hos en kompis eller på sitt rum? Hur funkar trygghetsskapande rutiner och vardagsgöromålen? Barn till föräldrar som dricker eller använder droger säger ofta:

– Du ser inte mig!

Bo Blåvarg säger att det är en adekvat reaktion. En berusad människa har svårt att tolka ansiktsuttryck, den mentala flexibiliteten blir nedsatt och ömsesidigheten försvinner. Barnet blir den ständigt nyktra gästen vid middagsbordet där alla andra är fulla. Föräldern känner sig friare och modigare, men har inte koll på vad som händer i samspråket.

– Jag känner mig rädd, säger de barn som Bo Blåvarg träffar.

Aggression och våld är oerhört mycket vanligare i familjer där det förekommer alkohol och droger. Föräldern uppfattar kanske andra som aggressiva och tycker själv att han eller hon sliter och arbetar så mycket det går. Den empatiska förmågan blir nedsatt.

– Det finns skäl till varför man inte får köra bil och operera om man är påverkad, säger Bo Blåvarg.

Till Ersta Vändpunkten får man komma utan remiss. Det räcker med att en vuxen tar ansvar för att söka hjälp. Bo Blåvarg uppmanar vuxna som möter barn som kanske lever med missbruk i hemmet att ta kontakt med Vändpunkten eller att göra en orosanmälan. Det är väsentligt att barn blir sedda och deras föräldrar behöver stöd så att de kan ta ansvar för dem de älskar allra mest.

Text och bild: Helena Isaksson Baeck

Senast uppdaterad 2021-01-20 av EmelieS, ansvarig utgivare EmelieS