Utbildningspaket om äldre och psykisk ohälsa

SPES, Riksförbundet för SuicidPrevention och Efterlevandes Stöd, är en riksorganisation för anhöriga och närstående till någon som tagit sitt liv. Med hjälp av statsbidrag från socialstyrelsen har SPES i samarbete med WNS (Västsvenska Nätverket för Suicidprevention) tagit fram ett utbildningspaket för samtalshandledare.

SPES (1) Riksförbundet för SuicidPrevention och Efterlevandes Stöd, är en riksorganisation för anhöriga och närstående till någon som tagit sitt liv. I syftet att öka kunskapen om äldre människors psykiska hälsa har SPES medverkat i seminarier för både personal och anhöriga på flera platser i landet. Med hjälp av statsbidrag från socialstyrelsen har SPES i samarbete med WNS (Västsvenska Nätverket för Suicidprevention) tagit fram ett utbildningspaket för samtalshandledare. Projektledare är professor Jan Beskow, verksam vid Center för kognitiv psykoterapi och utbildning i Göteborg och vice ordförande i WNS.

Utbildningsmaterialet har namnet "När himlen är nära och består av fyra delar.

- En samtalshandledning för att underlätta samtal med svårt sjuka och äldre samt deras närstående, vårdare och efterlevande. Med hjälp av samtalshandledningen kan man samlas i samtalsgrupper för att fördjupa kunskapen och träna sig i att samtala om psykisk hälsa och livsfrågor.

- Ett pedagogiskt stöd till samtalshandledaren

- En DVD film med filmvinjetter, som kan användas för att starta samtal. Filmvinjetterna är användbara i många fler sammanhang där man vill diskutera psykisk ohälsa och suicidprevention.

- Den danska filmen "När livet blir för långt" har försetts med svensk text. Personal som haft tillfälle att se den har föreslagit att all personal som möter äldre skulle se den.

I Katrineholm användes utbildningsmaterialet vid en länsomfattade utbildningsdag den 24 september 2008, berättar anhörigkonsulent Margareta Helgesson. Deltagare var 70 personer med olika bakgrunder som till exempel anhöriga, anhörigstödjare, biståndshandläggare och demenssjuksköterskor. Alla tillfrågade var, enligt Margareta, mycket nöjda med dagen. Deltagarna tyckte att utbildningen var bra upplagd, och att det intressanta innehållet framfördes av kunniga föreläsare.

Länets anhörigkonsulenter träffades åter den 24 november för att följa upp utbildningsdagen. Deltagarna tittade tillsammans på filmen "När livet blir för långt" och diskuterade utifrån den hur man ska arbeta vidare. Den 4 mars 2009 planeras en ny länsomfattande utbildningsdag för personal och frivilliga inom äldreomsorgen, också den förlagd till Katrineholm. Meningen är att vi sedan ska starta samtalsgrupper om suicidprevention bland våra äldre, säger Margareta Helgesson.

  (1) SPES är en partipolitiskt och religiöst obunden ideell organisation. SPES arbetar på ett nationellt, regionalt och lokalt plan, bland annat genom kontaktpersoner, telefonjouren som är öppen varje dag under kvällstid, utbildningar, träffar och självhjälpsgrupper samt med information och attitydförändring. SPES vill öka kunskapen om självmord som ett samhälls- och folkhälsoproblem samt motverka fördomar och tabuföreställningar.

Sökord/område: efterlevandestöd, information och utbildning

Projektperiod: 2006 - 2009

Finansiering: Statsbidrag – Socialstyrelsens Socialtjänstavdelning och Sekretariatet för frivilligt socialt arbete och organisationsbidrag för att utveckla verksamhet med inriktning på suicidprevention bland äldre och stödja dem som vårdar och hjälper närstående till dem som är 65 år och äldre.

Huvudman: SPES

Kontaktperson: Margit Ferm, Språkrör för SPES. Tfn: 036-12 46 90, 070-311 78 30
E-post: margit.ferm@fermland.se

Margareta Helgesson, anhörigkonsulent. Katrineholms kommun. Tfn: 0150-57595
E-post: margareta.helgesson@katrineholm.se

Samarbetspartner: WNS - Västsvenska Nätverket för Suicidprevention

Publikation: "När himlen är nära". År 2007 Utbildningspaket för samtal. SPES.

Hemsida: www.spes.nu och www.suicidprev.com

Artikelansvarig: Annika Rosen

Senast uppdaterad 2021-02-01 av EmelieS, ansvarig utgivare Lennart Magnusson