Samordnare för föräldrar till barn med funktionsnedsättning

Författare
Interpellation (2012/13:486)
Titel
Samordnare för föräldrar till barn med funktionsnedsättning
Utgivningsår
2012
Stad
Stockholm
Utgivare
Riksdagen
Sammanfattning

den 11 juli

Svar på fråga

2011/12:669 Samordnare för föräldrar till barn med funktionsnedsättning

Statsrådet Maria Larsson

Lennart Axelsson har frågat mig om försöksverksamhet med samordnare för föräldrar till barn med funktionsnedsättning har startats, och om inte, när och var kommer det att ske.

Inledningsvis vill jag understryka vikten av att de brister som fortfarande finns i samordningen av stödet till barn och unga med funktionsnedsättning åtgärdas. Regeringens arbete för att förbättra både informationen och samordningen av stödet till barn och unga med funktionsnedsättning är prioriterat. Det är dock angeläget att de åtgärder som vidtas är effektiva och får avsedd effekt.

Landstingen ansvarar för att erbjuda personer som tillhör personkretsen för LSS, det vill säga lagen (1993:387) om stöd och service till vissa funktions­hindrade, rådgivning och annat personligt stöd (se 9 § 1 p. LSS). Insatsen innefattar kvalificerade insatser av rådgivande och allmänt stödjande karaktär från flera olika kompetenskategorier som behövs för att underlätta det dagliga livet för den enskilde och dennes anhöriga. Insatserna kan vara såväl medicinska, psykologiska, sociala som pedagogiska. I förarbetena till bestämmelsen om rådgivning och annat personligt stöd (prop. 1992/93:159, s. 59 f.) betonas särskilt behovet av stöd för den dagliga livsföringen hos såväl föräldrar till ett barn med funktionsnedsättning som barn och unga med funktionsnedsättning och deras anhöriga. Vikten av allsidiga och samordnade insatser betonas härvidlag.

Socialstyrelsen fördelar årligen medel till landstingen för ovanstående insats. För innevarande år disponerar Socialstyrelsen 94 500 000 kronor att fördelas till landstingen på grundval av antalet invånare i respektive landsting (se närmare statsbudgetens utgiftsområde 9 Hälsovård, sjukvård och social omsorg, anslag 4:2, anslagsposten 1 Rådgivning och annat stöd).

För att så långt möjligt säkerställa att en försöksverksamhet med samordnare ska få avsedd effekt och kunna finansieras inom ramen för befintliga medel vill regeringen först kartlägga hur tilldelade anslag för landstingens insatser för råd och annat personligt stöd används i dag och för vilka ändamål. Vidare är det angeläget att inventera de goda exempel som finns på fungerande samverkan mellan olika kompetenskategorier för att erbjuda råd och annat stöd till enskilda enligt intentionerna i LSS. De goda exemplen kan sedan tjäna som utgångspunkt för förslag till utformning av försöksverksamhet. Regeringen avser därför inom kort att ge Socialstyrelsen i uppdrag att genomföra en sådan kartläggning samt föreslå hur en försöksverksamhet med samordnare för barn och unga med funktionsnedsättning samt deras anhöriga skulle kunna bedrivas inom ramen för ovan angivet anslag och syfte. Samordnarens uppgift bör vara att underlätta samverkan mellan olika aktörer för att förbättra samordningen av samhällets stöd till familjer med barn och unga med funktionsnedsättning.

När Socialstyrelsen har redovisat sina förslag kommer sedan regeringen att ta ställning till när och var en försöksverksamhet kan startas.

Tillbaka till söksidan