Tills mina fingrar blev blå

Författare
Ida Berner
Titel
Tills mina fingrar blev blå
Utgivningsår
2020
Stad
Lerum
Utgivare
Idus Förlag
Sidor
119 sidor
Url
ISBN: 9789176340622
Sammanfattning

Jag satt och tittade på maten, sköt undan tallriken. Vek undan från mammas bedjande blick. En fråga dök upp i huvudet, som jag viskade fram:
”Mamma, när kommer jag börja äta igen?”
Jag tittade upp på mamma, såg hur hennes ögon fylldes av tårar.
”Jag vet inte gumman”, svarade hon, ”jag vet bara ATT du kommer äta igen.”

Sommaren innan Tora ska fylla elva år flyttar det in en gubbe med hatt i hennes huvud. Han säger att han är hennes vän och att han ska göra henne gladare och smalare. Hon måste bara träna mer och äta mindre. Mycket mindre.

Tora utvecklar en ätstörning, anorexi, som styr hela hennes liv. Hennes föräldrar ser maktlösa på när glöden i Toras ögon försvinner, fingrarna blir blå och hon blir så mager att skulderbladen står ut som vingar på hennes rygg. Med hjälp av sin familj och professionella inom vården måste Tora börja äta igen innan kroppen blir så svag att hjärtat slutar slå.

Jag är Toras mamma. Tillsammans berättar vi den här historien. En sann historia om en kamp mot en gubbe i hatt. En kamp på liv och död.

Boken innehåller en kort faktadel som är granskad av Lisa Clefberg, psykolog och Fil. Dr i psykologi, samt information om vart man kan vända sig om man vill prata med någon eller vill ha hjälp.

Tillbaka till söksidan