Regionens primärvård
Primärvårdens roll är att vara navet i hälso- och sjukvården och ska vara den vårdnivå som verkar nära invånarna. Både kommuner och regioner är huvudmän för primärvården och tar ansvar för att förverkliga primärvårdens grunduppdrag. Utifrån uppdraget har kommuner och regioner verksamhet inom olika områden till exempel:
- Kommuner – stödverksamhet LSS, särskilt boende för äldre, hemsjukvård, socialpsykiatri
- Regioner – mödrahälsovård, barnhälsovård, ungdomsmottagningar, vårdcentraler, 1177
Informationen hämtad från SKR:s webbplats
Det finns olika exempel i landet för hur regionernas primärvård har tagit fram olika vårdcentralslösningar för att möta behoven hos patienter med flerfunktionsnedsättning.
Några exempel:
• Modellen SMO – Samordnat medicinskt omhändertagande för vuxna personer med funktionsnedsättning, har fått relativt stor spridning och erbjuds nu på fler ställen i landet än där modellen togs fram (Region Sörmland). Syftet är att erbjuda en mer samordnad vård och stöd för vuxna personer med omfattande och varaktiga funktionsnedsättningar.
• Primo är ett annat exempel, från Region Västerbotten. Primo är ett team som finns till för att säkerställa en tillgänglig och fungerande primärvård för personer med medfödda eller tidigt förvärvade funktionsnedsättningar.
• I Region Uppsala finns en liten primärvårdsverksamhet, Habiliteringens husläkarmottagning, där läkaren sköter de allmänmedicinska hälsoproblemen i nära samverkan med kommunal hälso- och sjukvård, specialistläkare och personal vid habiliteringen. Vid mottagningen finns även sjuksköterska. Nka har skrivit ett reportage, från 2017, om denna verksamhet. Läs det här: Många fördelar med en husläkarmottagning på habiliteringen för vuxna
Senast uppdaterad 2025-04-25 av Josefine Göransson, ansvarig utgivare Maria Nilsson