Individen i centrum

Personer med svår eller mycket svår intellektuell funktionsnedsättning har svårt att delta med behållning vid ett traditionellt planeringsmöte. Hur kan individens behov och önskningar ändå bevakas, och hur kan individen mötet faktiskt handlar om ändå vara i centrum? Ansvaret vilar på personer i det nära nätverket; anhöriga, assistenter eller annan personal. De blir individens språkrör – en ansvarsfull uppgift.

Här ges några olika exempel och tankar om hur individen kan vara delaktig, utifrån sin egen förmåga:

• Personen kan vara med under en del av mötestiden, kanske i början eller i slutet av mötet. Under denna tid anpassas samtalet helt utifrån personens förutsättningar och behov. Resterande del av mötet kan huvudpersonen sedan vara med någon annan, alternativt vara kvar i mötesrummet och lyssna på något hen är intresserad av i hörlurar.

För att ge förutsättningar till delaktighet behöver olika hjälpmedel för AKK (alternativ och kompletterande kommunikation) användas; samtalsmatta, bildstödsprogram, ögonpekning, svarsknappar med mera. 

• Om huvudpersonen inte medverkar kan man be någon i nätverket ta med ett foto på personen, eller skriva personens namn på en whiteboard eller liknande. Man kan också hjälpa mötesdeltagarna att ha huvudpersonen i fokus genom att ställa frågor i början och/eller i slutet av mötet. Exempelvis; ”Om Kalle hade kunnat vara med idag och berätta om vad som är viktigt för honom, vad skulle han ha velat ta upp vid dagens möte?” eller ”På vilket sätt ska Kalle märka att vi har haft detta möte idag?”

Citat från Thomas Eklund, tidigare metodutvecklare inom den kommunala assistansen i Göteborg, numera metodutvecklare för samtliga LSS-insatser samt boendestödet i Marks kommun:

"Inför alla SIP jag någonsin varit med på har jag som personal satt mig ner och pratat med personen (om det är möjligt) och fört anteckningar skriftligt eller med bildstödsprogram där vi går igenom vad personen tycker är viktigt att ta upp på mötet. Sedan har jag som personal sett till att bevaka deras intressen under mötet för att se till att deras frågor kommer upp och behandlas. Detta kan man också göra med andra metoder som samtalsmatta och så vidare".

Senast uppdaterad 2025-04-10 av Josefine Göransson, ansvarig utgivare Maria Nilsson