Navigeringskurs om demens - filmer
-
Om demens
Wilhelmina Hoffman är läkare och chef för Svenskt Demenscentrum och Silviahemmet. I denna film talar Wilhelmina om demenssjukdomar och vikten av att som anhörig ta stöd och hjälp.
-
Kognition
Beata Terzis är neuropsykolog och föreläser om kognition. Kognitiva funktioner behövs för att bearbeta information, som att kunna tolka omgivningen, minnas, lösa problem och ta beslut.
-
Vad är Alzheimers sjukdom?
Björn Strindberg Lennhed är specialistläkare i geriatrik och Silvialäkare. I denna föreläsning beskriver Björn om Alzheimers sjukdom.
-
Vad är vaskulär demens och vad är pannlobsdemens?
Björn Strindberg Lennhed är specialistläkare i geriatrik och Silvialäkare. I denna föreläsning förklarar Björn vad vaskulär demens och pannlobsdemens är.
-
Lewy body sjukdom - farligt att inte känna till
Elisabet Londos är överläkare och professor vid minnesmottagningen och minneskliniken i Malmö.
-
Kognitiva hjälpmedel
Sara Ohlsson Leg. Arbetsterapeut Demensteamet Vingåkers kommun, Anna Oldebring Leg. Arbetsterapeut Minnesmottagningen Nyköpings Lasarett
-
Strategier i vardagen
Catharina Montgomery är leg. arbetsterapeut med mångårig erfarenhet som samtalsledare i grupper för personer med nydiagnostiserad demenssjukdom och anhöriggrupper
-
Hur bemöter man en person med kognitiv sjukdom?
Hur bemöter man en person med kognitiv sjukdom? Susanne Lindqvist, demenssamordnare och Silviasyster, ger tips
-
Utåtagerande beteende - del 1
I del ett av två föreläsningar beskrivs de utmanande beteende som kan uppstå vid kognitiv sjukdom/demens och hur du som anhörig kan förstå och hantera situationen.
-
Utåtagerande beteende - del 2
I del två av två föreläsningar ger de tips om att förebygga och hantera utåtagerande beteende. Här diskuteras även våldsamma situationer som kan förekomma.
-
Om att ansöka om bistånd
Lillan Blixt är biståndshandläggare och berättar om hur man ansöker om hemtjänst, dagverksamhet och andra insatser från kommunen.
-
God munhälsa genom hela livet
Pia Skott är medicinsk doktor och övertandläkare. I denna föreläsning berättar Pia om äldres munhälsa, hur man kan hjälpa någon som har svårt att själva ta hand om sin munhygien och om tandvårdsstöd.
-
Framtidsfullmakt
Ett webbinarium från Demensförbundet om anhörigbehörighet, framtidsfullmakt, generalfullmakt, god man, förvaltare - när behövs vad?
-
Anhörigprocessen
Ulla Assarssons man drabbades av Alzheimers sjukdom vid 62 års ålder. I denna föreläsning berättar Ulla om sin "anhörigprocess".
-
Ung anhörig
Johannas mamma drabbades av Alzheimer precis när Johanna själv var mitt i livet, jobbade för fullt och väntade sitt första barn.
-
En anhörigs berättelse
Carina berättar om den resa hon och hennes man haft under hans tid med demenssjukdom.
-
En anhörigs berättelse
Mats berättar om den resa han och hans sambo haft under hennes tid med demenssjukdom.
-
Närhet, relationer och sexualitet i samband med en demenssjukdom
I det här föredraget får ni ta del av Gunilla Mathenys tankar kring närhet, relationer och sexualitet i samband med en demenssjukdom.
-
Svar på vanliga frågor om demens
I det här inslaget tar anhörigkonsulent och Silviasjuksköterska upp frågor från anhöriga och besvarar några vanligt förekommande frågor om demens.
-
Några avslutande ord från anhörigkonsulenten
Några avslutande ord från anhörigkonsulent Catherine Berglund
-
Enkät
Hjälp oss att utveckla innehållet i Navigeringskursen om demens genom att fylla i vår enkät!