Webbinarium: Europeiska anhörigdagen 2024
Kattis Ahlström kommer att moderera Nka:s webbinarium som anordnas med anledning av den nationella och europeiska anhörigdagen. Foto till höger: Peter Cederling
I samband med den nationella och europeiska anhörigdagen bjuder Nka in till ett webbinarium som kommer att fokusera på samverkan mellan anhöriga och personal. Här får du ta del av aktuell kunskap inom området. Moderator för årets webbinarium är programledaren Kattis Ahlström.
Se webbinariet i spelaren nedan
Undertexter med översättning publiceras inom kort.
Med en ökande andel äldre personer och personer med funktionsnedsättning, utmaningar att rekrytera och bibehålla personal och förväntningar på anhöriga att medverka i vården och omsorgen krävs det dialog och diskussion för att finna nya vägar framåt – nu och för framtiden.
Under det här webbinariet kommer resultat från aktuella befolkningsstudier att presenteras. Anhöriga och personal redovisar sina synpunkter på samverkan och partnerskap i vård och omsorg och vi får ta del av erfarenheter från ett blandat lärande nätverk i EU Horizon Europe-projektet Well Care. "Netherlands Takes Care of Each Other" kommer att berätta hur de arbetar med partnerskap i samhället för att ta hand om varandra och från Carers Skottland får vi en beskrivning av hur de arbetar med partnerskap i vård och omsorg. Webbinariet avslutas med reflektioner kring samverkan och partnerskap mellan anhöriga och personal.
Webbinariet vänder sig främst till beslutsfattare, chefer, anhöriga och personal som möter anhöriga i sitt arbete, men alla intresserade är självklart välkomna. Att delta i webbinariet är helt kostnadsfritt.
Eva Sixt, Fridha Söderqvist, Claire Cairns och Ben Van Essen är några av dem som medverkar under webbinariet.
Program:
Resultat från aktuella befolkningsstudier presentation av Well Care-projektet och Blandade Lärande nätverk
Lennart Magnusson, verksamhetschef Nka, och Elizabeth Hanson, FoU-ledare Nka och professor vid Linnéuniversitetet
Erfarenheter och synpunkter på samverkan och partnerskap i vård och omsorg
Eva Sixt, anhörig och ordförande i Anhörigas Riksförbund, Lena Björklund, anhörig och styrelseledamot i Riksförbundet Attention och NSPH, och Fridha Söderqvist, verksamhetschef i Västerås kommun.
Eva Sixt är ordförande i Anhörigas Riksförbund som arbetar för att förbättra villkoren för anhöriga, oavsett de närståendes diagnos och ålder. Eva är läkare, specialist i geriatrik, och har arbetat i vården som kliniker med speciellt intresse för etik och patientsäkerhet. Arbetet har också innefattat undervisning och forskning. Eva har dessutom under att antal år varit verksamhetschef för en geriatrisk klinik på Sahlgrenska Universitetssjukhuset. Under senare år har hon engagerat sig i frågor runt anhörigskapet, först på lokal nivå och senare nationellt i riksförbundet.
Fridha Söderqvist är utbildad sjukgymnast men har de senaste drygt tio åren jobbat som chef och ledare på olika nivåer inom äldreomsorgen i Eskilstuna. Sen första oktober är hon verksamhetschef för hemvård och servicehus i Västerås. Fridha Söderqvist har mångårig erfarenhet från äldreomsorgen. Hon har gått från vårdbiträde till verksamhetschef inom både hemtjänst, servicehus och vård- och omsorgsboende. Hon brinner för att utveckla och stärka synen på äldreomsorg där seniorers fortsatta självständighet för att möjliggöra kvarboende hemma är en viktig fråga.
Anhörigkoalitionen i Skottlands forum för att stödja, utvärdera och arbeta för att förbättra anhörigrepresentationen i de lokala nämnderna för integrerad vård och omsorg i Skottland
Claire Cairns, verksamhetschef för Anhörigkoalitionen i Skottland
Claire Cairns har varit verksamhetschef för Coalition of Carers in Scotland (COCIS) sedan 2005. COCIS är ett nätverk med anhöriga och lokala stödorganisationer för anhöriga som grundades 1998 för att underlätta anhörigas engagemang i lokal och nationell policyutformning och utveckling av stödinsatser. COCIS har en omfattande meritlista när det gäller att föra fram anhörigas röst i nationell planering och i policyinitiativ; man producerar översikter, undersökningar och rapporter inom viktiga ämnesområden och säkerställer en bred spridning genom sin medverkan. Innan Claire började på COCIS ledde hon ett lokalt anhörigcenter i Glasgow, där hon arbetade med att ge praktiskt och känslomässigt stöd till anhöriga.
"Netherlands Takes Care of Each Other – NLZVE" partnerskapsarbete i samhället för att hjälpa, stödja och vårda varandra i samhället
Ben Van Essen, vice ordförande för NLZVE
Ben van Essen är sociolog och var tidigare chefsstrateg i provinsen Limburg fram till sin pensionering 2015. Han har även varit kommunfullmäktigeledamot, men hans stora passion ligger inom samhällsutveckling. Han är ordförande för det lokala hälso- och sjukvårdscentret LaefHoês i Horst-America, rådgivare till styrelsen för ”The National Village Association” och vice ordförande för ”European Rural Community Alliance”.
Reflektion kring samverkan och partnerskap mellan anhöriga och personal på individuell och organisatorisk nivå. Vad vill och kan anhöriga bidra med? Hur kan vården och omsorgen underlätta för anhöriga som vill vara delaktiga?
Under webbinariet kommer det finnas möjlighet för dig som deltar att ställa frågor.
Senast uppdaterad 2024-10-01 av Paul Svensson, ansvarig utgivare Lennart Magnusson