Stöd till koordinatorn
Att arbeta som koordinator är ofta ett ensamt arbete, och ett arbete där du möter familjer som har stora utmaningar och är under hög press.
För att ge koordinatorn förutsättningar att vara professionell i sitt arbete är det angeläget att ha ett bra vardagligt sammanhang med möjlighet till ett naturligt och vardagligt kollegialt stöd.
Vi vet att det är angeläget för koordinatorn med tid för reflektion. En individuellt anpassad form och frekvens för detta behöver finnas. Handledning, individuellt eller i grupp, är ofta av stort värde.
En bra struktur för hur koordinatorns erfarenheter från möten med föräldrarna ska tas tillvara blir också en form av stöd i koordinatorsarbetet. Det känns meningsfullt att dela med sig av det man uppmärksammar och att känna att det tas tillvara som underlag för olika förbättringsarbeten.
Nationellt nätverk
Nätverket är ett viktigt forum för att få stöd, och för att få dela med sig av det vardagliga koordinatorsarbetet. Vi belyser arbetet med fallbeskrivningar. Det kan vara dilemma eller lärande exempel kring en familj, men kan också vidgas till att handla om koordinatorsarbetet i stort: "Det här är jag särskilt stolt över" eller "Det här är jag bekymrad över".
Vid varje nätverksträff ska det finnas tillfälle att ta upp mer oförberedda men angelägna frågor som dyker upp i stunden.
Träffarna kommer också att vara ett tillfälle till kompetensutveckling och omvärldsbevakning. Vi delger varandra bra tips på litteratur, föreläsningar med mera. Någon i nätverket kan också delge särskild kunskap i området. Om det finns tips och önskemål om särskild föreläsare eller gäst kan vi undersöka möjligheterna att bjuda in sådan till en av träffarna.
Senast uppdaterad 2022-03-06 av Josefine Göransson, ansvarig utgivare Lennart Magnusson