Stöd till koordinatorn

En nyanställd koordinator måste ges möjlighet att skapa sig en överblick över de insatser och verksamheter som erbjuds i er kommun och region.

Koordinatorn har sannolikt mycket erfarenhet med sig från tidigare arbeten, men det är få andra uppdrag som kräver en så övergripande kunskap om så många av de lokala verksamheterna inom området som just koordinatorsuppdraget.

Denna kunskapsinhämtning kan ofta kombineras med att sprida information om koordinatorstödet, och behöver precis som denna planeras noggrant.

Denna kunskapsinhämtning kan ofta kombineras med att sprida information om koordinatorstödet, och behöver precis som denna planeras noggrant.

Att arbeta som koordinator är ofta ett ensamt arbete, och ett arbete där du möter familjer som har stora utmaningar och är under hög press.

För att ge koordinatorn förutsättningar att vara professionell i sitt arbete är det angeläget att redan i förväg fundera på hur hens vardagliga sammanhang kommer att se ut och hur ett naturligt och vardagligt kollegialt stöd bäst kan möjliggöras.

Vi vet att det är angeläget för koordinatorn med tid för reflektion. Man behöver fundera på hur detta ska kunna tillgodoses, både vad gäller tid och form. Handledning, individuellt eller i grupp, är ofta av stort värde.

En bra struktur för hur koordinatorns erfarenheter från möten med föräldrarna ska tas tillvara, blir också en form av stöd i koordinatorsarbetet. Det känns meningsfullt att dela med sig av det man uppmärksammar och känna att det tas tillvara som underlag för olika förbättringsarbete.

Ett viktigt stöd till koordinatorn är att få utbyta erfarenheter med andra koordinatorer. En rekommendation är därför att planera för att avsätta tid att delta vid de nationella nätverksträffarna som genomförs digitalt, en gång/månad, under ledning av Nka.

Läs mer om Nka:s nätverksträffar

Senast uppdaterad 2022-03-06 av Josefine Göransson, ansvarig utgivare Lennart Magnusson