Behovsanalys

Vem ska stödet vända sig till?

Tänk noga igenom vem/vilka som skall få tillgång till stödet i er kommun.

Ska det finnas några avgränsningar avseende målgrupp? Ska avgränsningen endast gälla personkrets inom LSS? Hur viktigt är det att det finns en fastställd diagnos? Kan barnet vara under utredning? Ska det vara avgörande om det finns beviljade eller sökta LSS-insatser? Någon annan avgränsning?

Det finns en risk att en alltför avgränsad målgrupp försvårar rekrytering av familjer som har behov, samtidigt som det också blir mer komplicerat för samarbetspartners att veta för vilka detta stöd kan vara aktuellt.

En rekommendation är att börja med en mer öppen målgrupp för att senare avgränsa om det finns behov av det.

Barnets diagnos/funktionsnedsättning eller ålder är egentligen inte relevant för behov av samordningsstöd utan avgörs av antal kontakter och hur dessa fungerar.

Samverkan och kommunikation

Koordinatorn är i behov av samverkan. Dialog och tydlighet kring vad uppdraget innebär och vilka behov som ska tillgodoses är en viktig del för att nå resultat. Innan beslut fattas och innan det egentliga arbetet påbörjas, behöver man avsätta tid för att finna informationsvägar och skapa dialog med viktiga samarbetspartners.

Vilka verksamheter, funktioner och professioner är i kontakt med familjer? Vilka behov av stöd ser ni gemensamt? Hur kan respektive verksamhet bidra till att sedan nå ut med information om att stödet kommer att finnas? Vilka arenor för informationsspridning finns?

Senast uppdaterad 2022-03-05 av Josefine Göransson, ansvarig utgivare Lennart Magnusson