Samarbetet som ledde till fler orosanmälningar
Under två års tid har Ersta Vändpunkten, i samarbete med Södermalms stadsdel och kommunala förskolor på Södermalm, arbetat fram handlingsplaner, rutiner och stöd till förskolor. Syftet är att personalen ska få bra kunskap, så att de vet hur de ska gå till väga om de misstänker att ett barn far illa hemma.
Ersta Vändpunkten är en mottagning för anhöriga till personer med beroendesjukdom. När mottagningen vände sig till socialtjänsten på Södermalm för att fråga hur det såg ut med orosanmälningar från förskolan, visade det sig att det inte fanns några sådana anmälningar. Ersta Vändpunkten, som vet att det finns fyra till fem elever i varje skolklass som har föräldrar med missbruksproblem blev oroade över att de allra minsta barnen inte fick något stöd.
– Det är ju viktigt att barnen får hjälp så tidigt som möjligt, säger Oskar Palmbäck som är stödgruppsledare på Vändpunkten.
Ersta Vändpunkten erbjuder familjesamtal, psykoterapi, sommarläger, rådgivning och olika pedagogiska program för barn, unga och familjer med missbruksproblem.
– Vi vet att förändringar är möjliga och vi ville sprida vad vi jobbar med, säger Oskar Palmbäck
Samarbetet
På Södermalm bor det 120 000 invånare, det finns 57 förskolor med 750 anställda och 98% av alla barn går i förskolan.
När Agneta Forsberg, som är utvecklingsledare inom förskoleverksamheten på Södermalms stadsdelsförvaltning, fick frågan om eventuellt samarbete med Ersta Vändpunkten blev hon först skeptisk. Kunde förskolan jobba direkt med mottagningen eller hur skulle man göra?
– Vi hade få orosanmälningar och vi saknade handlingsplaner, så något behövde göras, säger hon.
Ersta Vändpunkten såg till att det blev många träffar med förskolorna och man var mån om att lyssna noga på pedagogerna. Tillsammans jobbade man fram handlingsplaner och rutiner.
– Det är svårt att prata om missbruk, men de flesta har egna erfarenheter att relatera till och det kan vara bra att få prata om dem, säger Oskar Palmbäck.
Han menar att det är oerhört viktigt att lyssna på varandra för att få till bra samarbeten som passar alla.
Utbildning och handledning
Agneta Forsberg tyckte att det var viktigt att få en djupare förståelse för de problem som finns kring missbruk. Ersta Vändpunkten bjöd in personliga föreläsare som kunde förklara hur de hade gjort för att dölja ett missbruk, eller någon som kunde berätta hur det var att växa upp med en förälder som använder alkohol eller droger. Polisen föreläste om konkreta saker man kan titta efter, eller känna doften av. Socialtjänsten välkomnades också in i projektet. Syftet var att krympa gapet mellan förskolan och socialtjänsten och att få svar på frågor.
– Många vet inte vad som egentligen händer när man gör en orosanmälan, säger Oskar Palmbäck. Socialtjänsten kunde förklara och personalen från förskolorna kunde komma med följdfrågor. Tillsammans bestämde man sig för att det är klokt att redan vid inskrivningen informera föräldrar om att man har anmälningsplikt. Har man verbaliserat det en gång, så blir det enklare att verkligen göra en anmälan när man tror att det behövs. Förskollärarna uppmanades också att prata med varandra och att tänka på att man inte gör en orosanmälan för att sätta dit någon, utan för att man bryr sig om hur ett barn och en familj har det.
Att arbeta med barnombud
På förskolorna fanns inget elevhälsoteam som i skolan. Istället bestämde man sig för att arbeta med speciella barnombud som kunde ha en stödfunktion för barn som for illa. Minst en pedagog per enhet skulle fördjupa sig i ämnet och ta rollen som inspiratör för sina kollegor.
– Det fick bli någon med helkopterperspektiv, säger Agneta Forsberg. Biträdande förskolechefer eller andra med ledarroller. Det gällde att hitta eldsjälarna.
En sak man talade mycket om var att barnombuden skulle fokusera på barnet, inte på föräldern. Det gick ofta tid åt att engagera sig i föräldrars problem, men vad hände då med barnperspektivet?
Handlingsplaner och rutiner
Alla förskolor som deltagit i projektet på Södermalm har fått ett USB-minne med rutiner, handlingsplaner och information. I materialet finns mallar för att göra orosanmälningar till socialtjänsten och kontaktuppgifter till Ersta Vändpunkten så att man kan vända sig dit med sina frågor. Dels för rådgivning, men Vändpunkten har också utarbetat en ny metod för att möta barn i åldrarna 4 – 6 år och deras föräldrar. Metoden ska utvärderas vid projektets slut.
– Förhoppningen är ju att hitta bra sätt att jobba och att andra förskoleområden ska kunna ta del av vårt material och arbeta fram egna rutiner och handlingsplaner, säger Oskar Palmbäck.
Läs mer om projektet och om de rutiner man har arbetat fram på: www.erstavandpunkten.se
Text och bild: Helena Isaksson Baeck
Senast uppdaterad 2021-01-20 av EmelieS, ansvarig utgivare EmelieS