Pedagogerna i den svenska förskolan har all rätt att vara stolta!

Matilda

När miljöpartiets Matilda Westerman inleder förskolekonferensen Förskolan är livsviktig för små barn med stora problem hemma vill hon understryka hur viktig och framgångsrik den svenska förskolan är.

– Sverige är ett föregångsland och jag vill berätta vad vi gör för att stärka förskolan, säger hon.

Matilda Westerman(MP) arbetar som utbildningsminister Gustav Fridolins stabschef, men hon har också jobbat med opinionsbildning på Lärarförbundet och som förbundsstyrelseledamot i BRIS.

– Det var där jag lärde mig om barns obrottsliga lojalitet mot sina föräldrar, säger hon.

Hon skrämdes av insikten och insåg på allvar hur varsamt föräldramakten måste hanteras. Det var också genom arbetet med BRIS som hon förstod hur många barn som behöver stöd och omsorg när vuxenvärlden brister.

– Förskolan är avgörande, säger hon. Utan er är det inte möjligt. Barn har rätt att bli sedda, få tid och få kunskap och det är regeringens ansvar att se till att förskolan får de resurser den behöver.

Att förskolepersonal har tid för alla barn är första prioritet. Regeringen skjuter därför till 830 miljoner kronor per år från 2016 för att minska barngruppernas storlek.

Regeringen satsar även resurser för att utöka antalet platser på förskollärarutbildningarna och på kompetensutveckling för dem som arbetar i förskolan. Man vill bland annat stärka förskolechefernas pedagogiska ledarskap.

Läraryrket måste också få en större attraktivitet så att fler vill arbeta i skolan och förskolan och också stanna i yrket.

– Lösningen är att se över löner, arbetsmiljö och arbetsbörda, säger Matilda Westerman.

Regeringen skjuter till 3 miljarder kronor per år från 2016 för höjda lärarlöner och enligt det förslag som nu är ute på remiss omfattas även förskola och förskoleklass.

I Sverige får elever mest särskilt stöd i nian och det är alldeles för sent. Därför vill regeringen bland annat satsa på ökad specialpedagogisk kompetens för lärare till yngre barn och fler anställda i förskoleklasser och på lågstadiet.

Ojämlikheten mellan olika kommuner och inom kommuner är ett problem som regeringen vill ta tag i. Matilda Westerman säger att det är viktigt att Sverige får en likvärdig förskola och skola. För att det ska bli så måste resurser i högre grad gå till de huvudmän som har de största behoven. Staten kommer därför att ta ett större ansvar för att ge stöd till huvudmän med stora utmaningar.

Regeringen satsar även resurser för att se till att alla kommuner ska erbjuda omsorg på kvällar, nätter och helger.

Omsorg och lärande är förskolans viktigaste uppgifter och för små barn med stora bekymmer hemma kan pedagogerna få extra stor betydelse.

Matilda Westerman låter sig inspireras av en konferensdeltagares förslag att skolhälsan mer aktivt skulle kunna stötta förskolan och hon lovar att ta med den idén till regeringen.

– Vikten av duktig personal i förskolan kan inte nog understrykas, säger hon. Tack för ert fantastiska jobb! Sverige är ett föregångsland och ni ska vara stolta över det arbete ni gör!

Text och bild: Helena Isaksson Baeck

Senast uppdaterad 2021-01-20 av EmelieS, ansvarig utgivare EmelieS