Volontärutbildning i Arvika
Volontärutbildningen i Arvika är ett samverkansprojekt mellan kommunen, Vuxenskolan, Svenska kyrkan och Röda korset under åren 2006-2008. Utbildningen lades upp i studiecirkelform.
Frivilligsamordnaren Anna-Greta Glasgård planerade och genomförde de olika utbildningsmomenten tillsammans med de övriga organisationerna. Studieförbundet Vuxenskolan Västra Värmland var behjälplig med det administrativa arbetet, med material och till viss del även lokaler. Sammanlagt genomfördes tre studiecirklar med totalt 60 frivilligarbetare. Den första cirkeln hölls i september 2006 och den senaste i mars- april 2008.
Att så många har visat intresse för utbildningen är ett resultat av samarbetet med de andra organisationerna, menar Eva Lindblad, som är anhörigkonsulent i Arvika. Det finns sedan lång tid tillbaka en tradition av frivilligarbete både hos Svenska kyrkan och Röda Korset, men det har inte varit helt självklart att man ska samordna någon verksamhet med varandra. Att arrangera en utbildning tillsammans har dock setts som en stor vinst för alla.
Utbildningen under våren 2008 omfattade sju cirkelträffar under mars och april (halvdagar). Sjutton personer deltog. Ett önskemål från kursledningen var att deltagarna om möjligt skulle närvara vid samtliga tillfällen. Intyg delades ut efter avslutad utbildning.
Så här såg kursprogrammet ut:
1. Vad innebär det att vara/arbeta som frivillig/volontär?
Information om hur det är att vara volontär inom de olika organisationerna. Representanter från Svenska kyrkan, Röda Korset och Arvika kommun medverkade.
Vård och omsorg i kommunens organisation. Information från verksamhetschefen för Vård och omsorg, Arvika kommun.
2. Säkrare senior
En representant från Civilförsvaret föreläste om säkerhet, förebyggande av olycksfall och om hur man kan få en säkrare vardag som äldre.
3. Det goda mötet
Tankar kring ett gott bemötande och om vad vi kan göra för att växa och må bra i det mänskliga mötet. Föreläsare var en vårdlärare, Vårdskolan ANC.
4. Demenssjukdom
Om olika demenssjukdomar. Om hur sjukdomen påverkar både den som drabbas och de anhöriga. En distriktsläkare inom landstingets primärvård, med specialitet demenssjukdomar föreläste tillsammans med kommunens demenssjuksköterska.
5. Rehabilitering/färdtjänst
Information om kommunens rehabiliteringsresurser. Medverkan från sjuksköterska, arbetsterapeut och sjukgymnast, samtliga från Arvika kommun.
Om kommunal färdtjänst och på vilka grunder den beviljas. Information från biståndshandläggare i kommunen.
6. Anhörigstöd
Vilket stöd finns att tillgå för anhörigvårdare i Arvika kommun? Anhörigkonsulent och demenssjuksköterska från kommunen informerade.
7. Psykisk ohälsa och missbruk
Kommunens Socialpsykiatriska verksamhet och Lyckeprojektet. Deltagarna fick information om ansvarsfördelning och resurser. (Lyckeprojektet, som var ett projekt inom kommunens missbruksenhet, drivs nu inom ordinarie verksamhet.)
Enhetschef och socialsekreterare, båda inom missbruksenheten IFO (Individ- och familjeomsorgen) informerade. Detta sista tillfälle var cirkeldeltagarna på Rackstads museum i Arvika. Dagen började med en guidad visning av museet varefter Arvika kommun bjöd deltagarna på lunch. Dagen avslutades med kaffe och diplomutdelning.
Utvärdering
Deltagarna fick möjlighet att fylla i en utvärdering av utbildningen under eftermiddagen. Många föredrog att ta med blanketten hem och fylla i utvärderingen i lugn och ro och därefter skicka in den med post. Samtliga deltagare besvarade enkäten. Utbildningen var mycket uppskattad. Här följer en sammanfattning av svaren.
Några svar på frågan om vilka förväntningar man hade på utbildningen:
”Att bättre kunna bemöta och hjälpa behövande.” ”Få mer info och kunskap om vad som finns att tillgå, info om anhörigstöd, få reda på vad en volontär skall delta i.” ”Nyfiken på att kunna hjälpa och vara en volontär.”
Femton av sexton deltagare besvarade frågan om hur utbildningen motsvarade förväntningarna med ”bra” eller ”mycket bra”. En person svarade ”mindre bra”.
Alla tyckte att utbildningens uppläggning var bra eller mycket bra. På frågan om vad deltagarna tyckte om föreläsningarna vid de olika tillfällena svarade de allra flesta ”bra” eller ”mycket bra”. Mest populär var informationen om rehabiliteringen och färdtjänsten där alla arton deltagarna svarade ”bra” eller ”mycket bra”. En person önskade ytterligare information om biblioteket, taltidningar och ljudböcker. Några efterlyste föreläsning om diabetessjukdom.
Samtliga deltagare som besvarade frågan skulle rekommendera flera att gå denna kurs.
Sökord/område: samarbete, utbildning
Projektperiod: 2006-2008
Finansiering: Länsstyrelsens stimulansmedel och Arvika kommun
Huvudman: Arvika kommun
Kontaktperson: Anna-Greta Glasgård, frivilligsamordnare, Arvika kommun.
Tfn: 0570- 81582. E-post: anna-greta.glasgard@arvika.se
Eva Lindblad, anhörigkonsulent,
Arvika kommun. Tfn: 0570-815 39, 070-244 72 50.
E-post: eva.lindblad@arvika.se
Helena Gavelius, verksamhetsutvecklare, Studieförbundet Vuxenskolan Västra Värmland. Tfn: 0570 - 71 12 29
E-post: helena.gavelius@sv.se
Samarbetspartner: Studieförbundet Vuxenskolan Västra Värmland, Röda korset och Svenska kyrkan.
Hemsida: www.arvika.se
Artikelansvarig: Annika Rosen
Senast uppdaterad 2021-01-27 av EmelieS, ansvarig utgivare Lennart Magnusson