Frivilligcentralen i Umeå förmedlar medmänskliga insatser

Frivilligcentralen i Umeå (FvC) är en politiskt och religiöst obunden ideell förening som utvecklat en omfattande verksamhet sedan starten 1999. Syftet är att skapa nätverk mellan människor, att bryta ensamhet och isolering, att skapa engagemang för frivilligarbete och att vara en förmedling för frivilliga insatser. Frivilligcentralen inriktar sig främst mot äldre och ser sig som ett komplement till kommunens sociala service, vilket innebär att man inte ska överta uppgifter som kommunen enligt lag ska har skyldighet att utföra.

Frivilligcentralen drivs gemensamt av Röda Korset och de fem stora pensionärsorganisationerna - Pensionärernas Riksorganisation (PRO), Riksförbundet PensionärsGemenskap (RPG), Sveriges Pensionärsförbund (SPF), Sveriges Pensionärers Riksförbund (SPRF) och Svenska Kommunalpensionärernas Förbund (SKPF). Verksamheten leds av en styrelse med ledamöter ur samtliga organisationer. Förutom ett tiotal styrelsemöten per år sker gemensamma planeringsdagar, arbetsmöten, representantskapsmöten och årsmöten.

Frivilligcentralen har en mängd olika samverkanspartners. Under 2007 har planeringsdagar för verksamhetsutveckling anordnats och en stående punkt på styrelsemötenas dagordning är uppföljning av verksamhetsplanen.  Kommunens kontaktpersoner och många av hemtjänstens arbetslag och deras ledare har träffat representanter för FvC.

Samordnaren är anställd av kommunen på heltid och arbetar på uppdrag av FvC:s styrelse med att samordna och leda verksamheten. Däri ingår bland annat rekrytering och utbildning av nya volontärer. Ytterligare en person är anställd med hjälp av lönebidrag för att sköta städning och bokning av gemensamma lokaler i huset. FvC delar sedan 2004 lokaler med de fem pensionärsföreningarna. Huset ligger centralt i Umeå och innehåller förutom samordnarens kontor och mötesrum ett antal gemensamma sammanträdesrum. 

Föreningsbidrag har beviljats från landstinget och kommunen. Socialtjänsten bidrar med ett fast driftsanslag samt finansiering av samordnartjänst och lokalhyra, Röda Kors-kretsar med kostnadsersättning för resor och Studiefrämjandet med ersättning för studieverksamhet.

Målsättningen är att Frivilligcentralen:

  • ska i samverkan erbjuda frivilliga sociala insatser/ väntjänst till personer i Umeå tätort
  • ska med ett humanistiskt syn- och förhållningssätt bidra till att minska ensamhet, skapa gemenskap, och ge ökad livskvalitet
  • ska stödja samhällets sociala åtagande genom volontärprogram
  • ska i samverkan med andra organisationer och offentlig verksamhet verka för utveckling av frivilligsektorn.

Under 2007 efterfrågades centralens insatser av cirka 400 personer och följande insatser kunde erbjudas:

  • besök i det egna boendet för en pratstund, en promenad eller annat
  • följeslagare vid besök på exempelvis sjukhus, shopping och kyrkobesök
  • praktisk hjälp hemma, hjälp som”hemfixare”  med att byta glödlampor, gardiner och annat som förebygger fallolyckor bland äldre
  • avlösning till anhöriga som vårdar en närstående
  • miljöombyte för onkologpatienter
  • hjälp vid patientträffar samt stadsrundturer, berättarcafé och handarbetscafé
  • Hundpromenader som avlastning eller skidturer tillsammans med någon som behöver sällskap
  • sång, musik och högläsning på äldreboenden.

Övriga volontäruppdrag kan vara att hjälpa till med utbildning, intervjuer, telefonmottagning, viss administration och gruppledning. En nyhet för året är erbjudandet att vara extra mor- eller farförälder till någon familj eller ensamstående.

De flesta volontärerna är engagerade som besökare som gör både kontinuerliga besök och punktuppdrag hos brukarna. Besökarna är indelade i ett tjugotal grupper som leds av gruppledare. Gruppledarnas uppdrag är att ge stöd, uppmuntran och handledning till volontärerna och grupperna träffas regelbundet med sin gruppledare för erfarenhetsutbyte, handledning och information. Gruppledarna har i sin tur återkommande möten tillsammans med samordnaren. De bidrar också med verksamhetsuppföljning och hjälper samordnaren att ”matcha” olika besöksuppdrag.

Under 2007 var 206 volontärer med åldersspridningen 19 till 90 år engagerade. Bland volontärerna återfinns långtidssjukskrivna, arbetslösa, nyinflyttade, pensionärer, studenter och ett par förvärvsarbetande – de flesta kvinnor över 60 år. 40 personer var under 40 år och 40 var män. Gemensamt för alla är viljan att göra något meningsfullt för andra, att få egen stimulans och att ingå i en social gemenskap.

”Jag brukar alltid gå promenader, jag tar gärna med en hund också”, säger en nybliven volontär i en intervju i Västerbottenskuriren 24 mars 2007.  Hundens husse som är konvalescent efter ett lårbensbrott är överlycklig. ”Det är en sådan lättnad att du inte kan ana”, säger han till den utsända journalisten.

I annan artikel i Västerbottenskuriren (29 oktober 2007) intervjuas Frivilligcentralens äldsta och yngsta volontärer. Elsa, snart 90 år, har ägnat större delen av sitt liv åt att hjälpa andra människor och pensioneringen var inget skäl att sluta med det. ”Det är ju roligt att jobba med människor. Och det finns så förfärligt många som är ensamma.” Elsa besöker en jämnårig dam, ett åtagande som inte längre är ett jobb utan har utvecklats till umgänge vänner emellan. Josefin är 24 år och studerar till socionom. Hon hade aldrig kunnat föreställa sig att hon och hennes Märta skulle bli vänner, men så blev det. ”Vi ser livet på olika sätt och just därför blir våra pratstunder så intressanta. Men vi har en del gemensamt också, vi gillar till exempel att sticka och laga mat båda två.”

I en studie från Umeå Universitet ”Att ge och att få – om frivilligarbete på Frivilligcentralen i Umeå” (Emma Knutson, Elisabet Rondung och Marie Söderholm 2005) undersöks drivkrafter för frivilligarbetet på Frivilligcentralen samt vilken betydelse organisationen har för de frivilligas engagemang. I studien framgår att det är viktigt att frivilligarbetet måste upplevas som meningsfullt och givande för frivilligarbetaren. Det uttrycks på många olika sätt. Man talar om friskvård, närhet till en annan människa, lärande, ett sätt att komma ut och vara aktiv, samt som ett sätt att behålla en funktion i samhället. Ur organisationens perspektiv är det viktigt att ta hand om detta engagemang på bästa sätt. Att träffas ofta och att måna om de små gruppernas gemenskap är exempel på sätt att främja samhörigheten och trivseln i den stora organisationen, menar författarna.

Under 2007 har 40 nya personer börjat som volontärer. Vid rekryteringen ingår alltid en intervju och därefter en utbildning i studiecirkelform under sju veckor. I studiecirkeln diskuteras ämnen som tystnadslöfte, förhållningssätt och etik. Därutöver ges möjlighet till kontinuerlig utbildning och föreläsningar. Kompetensutveckling för volontärer, förtroendevalda och anställda sker också genom deltagande i fort- och utbildningssatsningar, både lokalt och på andra orter i landet. De årligt återkommande jul- och vårfesterna samt firande av Internationella Frivilligdagen är andra exempel på aktiviteter för stimulans och uppmuntran.

Genom att ha öppet hus, informationsträffar och delta i evenemang i olika sammanhang marknadsför man verksamheten. Det händer också att volontärerna efterfrågas av skolan och kommundelarnas olika verksamheter för att informera om Frivilligcentralen. En hel del informations- och erfarenhetsutbyte i form av studiebesök från och till andra kommuner i landet har förekommit.

I oktober 2008 kommer en nationell konferens för frivilligcentraler att förläggas till Umeå. (Se program nedan.)

Sökord/område: samverkan, social delaktighet

Projektperiod: Permanent verksamhet sedan 1999

Finansiering:  Samverkande organisationer (nedan) och Umeå kommun

Huvudman: Den ideella föreningen bestående av samverkande organisationer (styrelse)

Samarbetspartner: Röda Korset, Pensionärers riksorganisation (PRO), Riksförbundet Pensionärsgemenskap (RPG), Sveriges Pensionärsförbund (SPF), Sveriges Pensionärers Riksförbund (SPRF), Svenska kommunalpensionärers förbund (SKPF) och Umeå kommun

Kontaktperson: Gunnel Eriksson, frivilligsamordnare. Tfn: 090- 16 21 51.
E-post: gunnel.eriksson@umea.se 

Publikation: Frivilligcentralens verksamhetsberättelse 2007, Umeå kommun (kontakta Gunnel Eriksson, kontaktuppgifter ovan)
Program och inbjudan till Nationell nätverksträff för frivilligsamordnare, Umeå 22-23 oktober 2008. ”Att ge och att få – om frivilligarbete på Frivilligcentralen i Umeå” Emma Knutson, Elisabet Rondung och Marie Söderholm. 2005. Rapport. Umeå Universitet. Institutionen för psykologi. Organisationsanalys vt 05.

Hemsida: http://www.umea.se/ //frivilligcentralen

Artikelansvarig: Annika Rosen

Senast uppdaterad 2021-01-27 av EmelieS, ansvarig utgivare Lennart Magnusson