Närståendepolicy i Östergötland
Närstående till patienter som får psykiatrisk vård är en värdefull resurs för vården att samarbeta med. En studie som genomfördes i Östergötland 2006 visar att de närstående inte involveras i vården i den omfattning som de själva önskar.
En policy för närståendes delaktighet i vuxenpsykiatrisk vård har utarbetats av Landstinget i Östergötlands län i samverkan med Intresseföreningen för schizofreni och andra psykotiska tillstånd, IFS i Linköping och Norrköping, Riksförbundet för social och mental hälsa, RSMH, Fyren Linköping och Öppen dörr/kooperativet MV i Norrköping, samt Anhörigcenter, Linköpings kommun.
Policyn är ett led i ett förbättringsarbete för att påvisa de närståendes behov och rättigheter när det gäller delaktighet i vården och att tydliggöra vårdens ansvar att involvera de närstående. Policyn ska också säkerställa att närstående erbjuda samma möjligheter till delaktighet oavsett var i länet vården sker. Med närstående menas en person som patienten själv anser sig ha en nära relation till. Det behöver inte vara en familjemedlem.
Policyn utgår från två perspektiv; närståendeperspektivet och vårdgivarperspektivet, och syftar ytterst till att göra vården så bra som möjligt för patienten. Ansvarig utgivare av policyn är Christina Karlsson som är centrumchef på Länspsykiatriskt centrum i Östergötland. Policyn är giltig från och med 2008-01-31.
Från policy till verklighet
Policyn är framtagen utifrån resultaten av studien ”Närståendes delaktighet i den psykiatriska vården - en enkätundersökning i Östergötland 2006”. Initiativtagare till studien var landstingets hälso- och sjukvårdsnämnd tillsammans med cheferna för den psykiatriska vården i Östergötland.
Resultatet av studien och hälso- och sjukvårdsnämndens krav på ökad delaktighet för närstående innebär att de psykiatriska verksamheterna i länet aktivt måste arbeta vidare med förbättringsåtgärder. Studien kommer att upprepas 2010 med kravet att de närståendes delaktighet i den psykiatriska vården ska ha förbättrats.
De närståendes rätt till delaktighet i vården förstärks av Socialstyrelsens föreskrifter om ledningssystem för kvalitet och patientsäkerhet i hälso- och sjukvården, SOSFS 2005:12.
Sökord/område: Utveckling, information, social delaktighet
Projektperiod: 2007-
Finansiering: Landstinget i Östergötlands län
Huvudman: Landstinget i Östergötlands län
Samarbetspartner: Intresseföreningen för schizofreni och andra psykotiska tillstånd, IFS, i Linköping och Norrköping, Riksförbundet för social och mental hälsa, RSMH, Fyren Linköping och Öppen dörr/kooperativet MV i Norrköping, samt Anhörigcenter, Linköpings kommun.
Kontaktperson: Christina Karlsson, centrumchef Länspsykiatriskt Centrum i Östergötland. Tfn: 0143-78228. E-post: christina.e.karlsson@lio.se
Sven Lobu, utr.sekreterare, Närsjukvårdsstaben i Östra Östergötland (NSÖ)
Tfn: 011-222211. E-post: sven.lobu@lio.se
Hemsida: https://www.regionostergotland.se
Artikelansvarig: Annika Rosen
Senast uppdaterad 2021-01-27 av EmelieS, ansvarig utgivare Lennart Magnusson