Jag behöver dig för att kunna berätta

Omslagsbild Rohkaisin

Omslagsbild Rohkaisin

I detta webbinarium presenteras Rohkaisin som är en metod för att stödja självbestämmanderätt för personer som kommunicerar med kroppen. Rohkaisin har utarbetats av Tikoteekki i samarbete med anhöriga och professionella.

Tikoteekki är ett centrum för kommunikation och informationsteknik som drivs av Kehitysvammaliitto som är Finlands Förbund för personer med intellektuell funktionsnedsättning.

Tikoteekki fokuserar på att främja användningen av kommunikationshjälpmedel och alternativ kommunikation (AKK) för personer med olika former av funktionsnedsättningar, särskilt de som har svårt att kommunicera på traditionella sätt. Arbetet syftar till att främja delaktighet, självbestämmande och möjligheter för personer med talsvårigheter att kommunicera i sin gemenskap och samhälle. 

Kehitysvammaliitto forskar, utbildar, utvecklar, informerar, påverkar och producerar material, för att människor med funktionsnedsättning ska kunna komma ut ur marginalen och delta fullt ut i samhället och sin näromgivning.

FDUV; frihet, delaktighet, utveckling och valmöjligheter för alla, som är en intresseorganisation för personer med intellektuell funktionsnedsätting i Svenskfinland har översatt materialet till svenska.

Medverkande:

Katja Burakoff, talterapeut och expert på Tikoteekki

Katja Burakoff
Foto:  privat

Susanne Tuure, arbetsterapeut och utvecklare/teamledare för familjestöd och lägerverksamhet vid FDUV

Susanne Tuure
Foto: Sofia Jernström

Maria Ahlqvist och Mona Pihl Ahlqvist, Nka

Maria Ahlqvist och Mona Pihl Ahlqvist, Nka
Foto: Nka

Innehåll

  • Presentation av projektet som tagit fram metoden Rohkaisin
  • Presentation av metoden Rohkaisin
  • Synpunkter från anhörig som prövat metoden
  • Samtal utifrån frågor från deltagare på webbinariet

Datum: Torsdag 27 februari 2025 klockan 14.00 – 15.15

Plats: Zoom, anmäl dig här:

Målgrupp

Webbinariet vänder sig till anhöriga, professionella och andra intresserade som möter personer som använder sig av alternativ kommunikation som skulle ha glädje och nytta av metoden Rohkaisin.

För mer information och kontakt

Foto på Maria Ahlqvist
Maria Ahlqvist

Möjliggörare/praktiker, Anhöriga och funktionsnedsättning

Maria är socionom och har arbetat som kurator på Habiliteringen vid Riksgymnasiet för ungdomar med rörelsehinder, Bräcke diakoni. Hon har också bred erfarenhet av anhörigfrågor och har bland annat varit med och utformat två material att ha som utgångspunkt för samtal: Studiecirkelmaterialet "När jag inte längre är med" som vänder sig till föräldrar som har vuxna söner och döttrar med funktionsnedsättning, och samtalsmaterialet "Fokus på mig, Vuxensyskon" för den som är syskon till någon med långvarig sjukdom eller funktionsnedsättning.
Maria har mött många föräldrar till barn och unga med funktionsnedsättning genom att vara ledare för samtalsgrupper och föräldrahelger där föräldrar till barn med olika diagnoser har fått möjlighet att träffas.

Senast uppdaterad 2024-12-17 av Paul Svensson, ansvarig utgivare Lennart Magnusson