Webbinarier och metodpaket när delaktighetsprojekt spurtar i mål
Elinor Åberg och Susanna Törnvall, från när Vi är med! startade på den dagliga verksamheten Thapperska i Norrköping.
FUB:s Arvsfondsprojekt Vi är med! går nu in i sitt sista år. Och det är en intensiv vår i projektet, som har som mål att personer med flerfunktionsnedsättning ska få större delaktighet i sina liv. Ett stort metodpaket är ett av resultaten.
Personer med flerfunktionsnedsättningar kan styra mer i sin vardag med rätt förutsättningar att kommunicera. Just dessa förutsättningar har projektet Vi är med! sysslat med. Två och ett halvt års projekttid har lett till massor av kunskap. Men också metoder för hur man kan jobba praktiskt. Under våren kommer Vi är med! att ordna fyra digitala seminarier. Det är ett sätt att sprida resultaten av projektet. Under det sista seminariet kommer också den verktygslåda som projektet arbetet fram att presenteras.
– Nu är det hårdkörning! konstaterar projektledare Pia Käcker, forskare vid Linköpings universitet. Vi har runt 100 filmer, det ska väljas ut och klippas. Det är ett jättejobb fram till april!
Projektledare Pia Käcker.
Tre webbinarier
Vårens webbinarier är ett samarbete mellan Nationellt kompetenscentrum anhöriga (Nka) och FUB. Det första webbinariet hölls i januari på temat: Kommunikation – en mänsklig rättighet för personer med flerfunktionsnedsättning. Fokus var på om vad som är viktigt att tänka på i kommunikationen med en person med flerfunktionsnedsättning.
Det andra webbinariet hålls den 23 februari. Det har temat Nätverksmöten med metoden Gemensam Problemlösning för personer med flerfunktionsnedsättning. Det handlar om metoden som projektet valt att arbeta med kring personerna med flerfunktionsnedsättning.
Det tredje webbinariet hålls den 25 mars. Temat är Aktivitet och delaktighet för personer med flerfunktionsnedsättning, och tar upp aktiviteter som anpassats för vuxna personer med flerfunktionsnedsättning och hur de skapar delaktighet.
Det fjärde och sista webbinariet är den 27 april. Då ska Vi är med-paketet presenteras. Syftet med webbiniariet är att få visa projektets resultat, ett utbildningspaket för alla som vill lära sig mer om kommunikation och samspel, delaktighet och aktivitet tillsammans med och för personer med flerfunktionsnedsättning.
Text och foto: Magnus Carlstedt
Publicerad 2021-04-07
Artikeln är tidigare utgiven i tidningen Unik #1/2021
Senast uppdaterad 2021-09-29 av Josefine Göransson, ansvarig utgivare Lennart Magnusson