Syskonperspektivet i fokus med teaterföreställningen Operation slutstirrat

Anna Mannerheim, Ingrid Sonnerby Ljungestig och Anna Pella på scen.

Regissör Anna Mannerheim, skådespelaren Ingrid Sonnerby Ljungestig och författaren Anna Pella i samtal efter Torgteaterns föreställning. Foto: Josefine Göransson

På andra dagen av konferensen Livets möjligheter fick deltagarna ett smakprov ur Torgteaterns föreställning ”Operation slutstirrat!”. I denna föreställning har regissören Anna Mannerheim tagit sig an författaren Anna Pellas böcker om funkisfamiljen.

Böckerna som utkommit i serien Funkisfamiljen har alla ett syskonperspektiv och baseras på Anna Pellas egen erfarenhet som mamma i en familj med tre barn, varav dottern Agnes har en omfattande funktionsnedsättning. 

Föreställning sätter fokus på hur det kan vara att växa upp i en familj med ett syskon som har funktionsnedsättning. Vides syskon Mio sitter i rullstol, saknar språk och äter via sond. Hur är det att berätta om Mio för kamraterna och i skolan? Och vad gör man för att folk ska sluta stirra på gatan, eller när någon frågar om Mio verkligen är en människa?

Operation slutstirrat rymmer humor och värme. Skratten är många, men eftertanken infinner sig rätt snabbt.  Efter föreställningen berättade Anna Pella att böckerna i serien delvis är hämtade ur verkliga livet.

Anna Pella talar i en mikrofon.

Anna Pella. Foto: Josefine Göransson

– Det var Agnes lillasyster som en dag kom hem från skola och var väldigt sammanbiten, men ville inte berätta vad som hade hänt. Sen kom det fram att det var ett barn som frågat om Agnes var en människa.

Anna Pella berättade att hon med böckerna har velat ge syskonens perspektiv på att leva i en funkisfamilj.

– Jag har velat sätta ord på vardagen, deras många olika känslor och situationer de befunnit sig, som kanske syskon vanligtvis inte befinner sig i. 

Anna Mannheimer förklarar att Torgteatern inte var sena att nappa på att få omsätta historierna i böckerna om Funkisfamiljen till teater. Hon menade att det finns ett stort hål i scenkonsten, som borde fyllas med liknande berättelser och livsvillkoren för personer med funktionsnedsättning och deras anhöriga.

– Det går i linje med teatern, där det arbetas för att lyfta aktuella frågor. Den här förställningen visar vikten av inkludering. Det här känns verkligen som en historia som måste berättas, sa hon.

Föreställningen hade premiär i december 2022 och kommer kunna bokas till evenemang, skolor, kulturhus med mera runt om i landet.

Läs mer: www.torgteatern.com/operationslutstirrat

Text: Agneta Berghamre Heins
Publicerad 2023-01-05

Läs också: Nka:s reportage om konferensen i helhet

Senast uppdaterad 2023-01-05 av Josefine Göransson, ansvarig utgivare Lennart Magnusson