Vuxensyskon som anhöriga
När någon i familjen är sjuk eller har en funktionsnedsättning påverkas hela familjen. Det gäller såklart även syskonen. Syskonrelationen brukar sägas vara den längsta vi har och att vara vuxensyskon är ett särskilt anhörigskap. Det som är positivt, meningsfullt och berikande finns där och det är inte så komplicerat att hantera. Men det finns också erfarenheter, tankar och känslor som inte alltid är så lätta att prata om. Det kan handla om det som har varit men också om framtiden.
Nationellt kompetenscentrum anhöriga (Nka) uppmärksammar vuxensyskon som anhöriga. På den här sidan kan du läsa om och lyssna till vad detta anhörigskap kan innebära. Under arbetet med projektet Vuxensyskon (Bräcke diakoni) framkom kunskap och erfarenheter som fortlever genom Nka. Projektet hade till uppgift att ta reda på hur situationen för vuxensyskon såg ut, vilket stöd de behövde och att utforma ett sådant. Resultatet blev samtalsmaterialet Fokus på mig Vuxensyskon.
För mer information och kontakt
Möjliggörare/praktiker, Anhöriga och funktionsnedsättning
072-465 80 46
Maria har mött många föräldrar till barn och unga med funktionsnedsättning genom att vara ledare för samtalsgrupper och föräldrahelger där föräldrar till barn med olika diagnoser har fått möjlighet att träffas.
Senast uppdaterad 2022-09-08 av Paul Svensson, ansvarig utgivare Lennart Magnusson