Vi är med-paketet
Fel vid uppspelning av video
Du behöver installera/uppdatera din enhet för videouppspelning.I Vi är med-paketet finns verktyg som kan användas tillsammans med vuxna personer med flerfunktionsnedsättning för att förbättra kommunikation, samspel, aktivitet och delaktighet.
Vi är med-paketet är ett resultat av projektet Vi är med! där 13 vuxna personer med flerfunktionsnedsättning fick prova olika kommunikationsstöd. Resultatet visar att de blev mer delaktiga och vakna och intresserade av sin omgivning. Personal och anhöriga tycker att de har blivit mer uppmärksamma på sitt eget agerande. De har lärt sig samspela bättre och insett det viktiga med att vänta in responsen.
Projektet drevs med stöd från Arvsfonden av Riksförbundet FUB tillsammans med Nationellt kompetenscentrum anhöriga, Sveriges Arbetsterapeuter och Sahlgrenska Universitetssjukhuset, DART - Västra Sveriges kommunikations- och dataresurscenter för personer med funktionsnedsättning.
Möt tre personer
Erik som bor i egen lägenhet med personlig assistans, samt Staffan och Edda som bor i en gruppbostad. Alla tre har olika svårigheter i vardagen men med hjälp och rätt stöd får de en mer fungerande vardag – de blir mer delaktiga.
Läs mer
Nätverksmötet
Gemensam Problemlösning (GP) är en metod som ger förutsättning för personer med flerfunktionsnedsättning att få rätt form av stöd i vardagen. Metoden kräver att de som känner personen väl samlas och arbetar tillsammans. I nätverksmötet lyfts personens resurser fram. Här diskuteras de problem som finns kopplade till kommunikation och delaktighet och därefter sätts några få vardagsnära mål som sedan följs upp.
Läs mer
Verktyg
Verktygslådan består av tolv olika delar. Varje del innehåller minst en föreläsning samt nedladdningsbart material som kan underlätta för mottagaren att arbeta vidare tillsammans med arbetsgruppen eller på egen hand.
Läs mer
För mer information och kontakt
Möjliggörare/praktiker, Anhöriga och funktionsnedsättning
072-465 80 46
Maria har mött många föräldrar till barn och unga med funktionsnedsättning genom att vara ledare för samtalsgrupper och föräldrahelger där föräldrar till barn med olika diagnoser har fått möjlighet att träffas.
Senast uppdaterad 2021-11-15 av Josefine Göransson, ansvarig utgivare Lennart Magnusson