Almedalsveckan 2013: Barn som anhöriga fick stort gehör på Almedalens tredje dag
Almedalsveckan är nu i full sving och i år är den större än någonsin förr. Veckan ger både politiker, företag och organisationer en unik möjlighet att visa upp sig och lära sig av varandra på ett sätt som inte förekommer någon annanstans än just i Almedalen.
Allt mellan himmel och jord tas upp vilket medför att anhörigfrågor givetvis har en plats här i Almedalen. Nka var på plats förra året med nyhetsbrev och broschyrer i högsta hugg för att delta på olika seminarier samt för att träffa politiker som kunde föra upp anhörigfrågor på dagordningen. Upplevelsen i Almedalen förra året var lärorik för oss och har lett till att Nka nu har gett sig in i Almedalhysterins hetluft på riktigt. Nka anordnar i år tre olika seminarier på Uppsala universitet, Campus Gotland (tidigare Högskolan på Gotland) för att upplysa om och diskutera kring anhörigfrågor.
Det första seminariet gick under rubriken "Barn som anhöriga" och var mycket uppskattat. Medverkade gjorde Lennart Magnusson, verksamhetschef på Nka, Lisa Olsson, forskare vid CHESS (Centre for Health Equity Studies) och Linda Frank som är projektledare och arbetar på landstinget i Jönköpings län. För att hålla i ställningarna och vara åhörarnas lots fanns även Nicklas Kartengren från Nka på plats som moderator.
Rapporten Barn som anhöriga till patienter i vården – hur många är de?
Inledningsvis berättade Lennart Magnusson om Nka:s verksamhet, däribland vilka uppdrag som Nka har blivit anförtrodda. Sedan tog Lisa Olsson vid och berättade om en ny rapport som CHESS tillsammans med Nka har tagit fram i uppdrag av Socialstyrelsen som heter "Barn som anhöriga till patienter i vården - hur många är de?". Rapporten innehåller en utförlig kartläggning över hur många barn som har en förälder som missbrukar alkohol eller narkotika, är bortgången, vårdats på sjukhus under en längre tid eller lider av psykisk ohälsa.
I rapporten fastställs att 7,6 procent av Sveriges barn och unga har en förälder som vårdats på grund av psykisk sjukdom och/eller missbruk av alkohol eller narkotika. Nästan vart femte barn har en förälder med riskbruk och över 3 500 barn per år mister en förälder. Olsson avslutade med att betona vikten av insatser för barn som anhöriga samt att ännu fler diskussioner behövs för att komma fram till vilka typer av insatser som krävs för att nå olika grupper av barn som är anhöriga till individer med olika livssituationer.
Landstinget i Jönköpings läns uppdrag
Linda Frank var sist ut och berättade om landstinget i Jönköpings läns uppdrag som påbörjades 2012 vilket gick ut på att i samband med Nka arbeta för barn som anhöriga. Hon talade om att målet är och ska vara att barnen upplever att de får det stöd och den hjälp de behöver i vardagen för att kunna hantera sin livssituation.
Att de ekonomiska medel som står landstinget tillhanda i arbetet med barn som anhöriga skall användas på ett så klokt och effektivt sätt som möjligt är något som behandlas under Linda Franks presentation. Hon menar att det inte alltid behöver handla om stora dyra projekt som gör att barnen känner sig tryggare utan det kan istället handla om små förändringar såsom att förbättra miljön på sjukhusen och vårdcentralerna genom ta del av barnens egna funderingar. Till exempel kan det handla om att det ska ligga fler serietidningar på bordet i väntrummet. Linda Frank berättade att det ibland bara handlar om att få idén till en förändring som kan göra skillnad. Vidare talade hon om att det också handlar om att identifiera dessa barn vilket innebär att frågan "Finns det barn inblandade?" måste ställas betydligt oftare.
Sammantaget var seminariet mycket uppskattat och vi är nöjda med att uppslutningen samt intresset för barn som anhöriga var så pass stort. Nka kommer att fortsätta att driva på för att förbättra förhållandena för barn som anhöriga samt för att nå och engagera så många som möjligt i den här betydelsefulla frågan. Det må vara en klyscha att säga att barn är framtiden men det är trots allt därför arbetet med barn som anhöriga är så oerhört viktigt.
Text och foto: Richard Ilett, Nka
Senast uppdaterad 2021-11-05 av Josefine Göransson, ansvarig utgivare Lennart Magnusson