Almedalsveckan 2013: Arbetsgivare för anhöriga i Almedalen
Nka:s tredje och sista seminarium under Almedalsveckan titulerades "Hållbart arbetsliv i livets alla skeden - arbetsgivare för ett anhörigvänligt arbetsliv" och gick av stapeln på torsdagen (4/7).
På plats för att berätta om "arbetsgivare för anhöriga"-projektet var Charlotte Jonasson Falk, projektledare, Annie Boström och Alf Andersson, vice ordförande respektive ordförande vid Anhörigas Riksförbund, Per-Ola Hallberg, via videolänk, administrativ chef på Regionförbundet i Kalmar län, samt Lennart Magnusson, verksamhetschef på Nka. Likt Nka:s första seminarium var Nicklas Kartengren från Nka moderator.
Projektledare för "Arbetsgivare för anhöriga", Charlotte Jonasson Falk, inledde seminariet med att berätta om projektet. Målet med projektet är, som rubriken på seminariet avslöjar, att ha ett attraktivt hållbart arbetsliv i livets alla skeden. Det finns främst tre olika perspektiv som är viktiga att ta hänsyn till menar Charlotte. De är individperspektiv, arbetsgivarperspektiv och samhällsperspektiv. Individperspektivet kan innefatta hälsa, relationer, välbefinnande, arbete och ekonomi medan arbetsgivarperspektivet kan innehålla tankar kring arbetsmiljön, närvaron, effektivitet, varumärket, lönsamheten, trivseln med mera. Samhällsperspektivet som Charlotte talar om omfattar våra gemensamma funderingar och tillgångar såsom folkhälsan, hälso- och sjukvården, vård och omsorg och samhällsekonomi.
Rent konkret är "Arbetsgivare för anhöriga" ett samarbetsprojekt mellan Nka och Anhörigas Riksförbund. Projektet är regeringsfinansierat och ska hålla på till och med 2014. Förebilden är det engelska projektet "Employers for Carers" och där kunde man se att de arbetsgivare som tog del av projektet upplevde en rad positiva effekter. Till exempel kan det handla om att medarbetarna och de anställda kände sig tryggare, de anställda blev lojalare, personalomsättningen minskade, produktiviteten ökade, varumärket stärktes med mera.
Hur projektet fungerar i dagsläget
I nuläget finns det tre olika arbetsgivare som tar del av projektet i Sverige. Regionförbundet i Kalmar län som har ca 110 anställda, ICA Supermarket i Våxnäs som har ca 20 anställda samt Meridium AB som har ca 33 anställda är de första tre att ta steget mot att skapa en mer anhörigvänlig arbetsplats berättade Charlotte.
När arbetsgivarna går med i projektet så görs en nulägesanalys genom en webbenkät vilket ger en mängd information om hur det ser i ut företaget. Enkäten medför att både projektet och arbetsgivare får kunskap om de anställdas situationer vilket är ett viktigt steg då man inte kan förbättra situationen om man inte vet hur den ser ut menar Charlotte. Vidare erbjuder projektet och nätverket "Arbetsgivare för anhöriga" kunskap och konsultation, nätverk för erfarenhetsutbyte samt stöd vid implementering av åtgärder som kan förbättra situationen för anhöriga. Charlotte berättade att projektet befinner sig i en utvecklingsprocess där kunskap samlas för att kunna bedriva verksamhet på en större nivå med ännu fler arbetsgivare och utveckla verksamheten till ett nationellt nätverk som kan komma att bli självfinansierande vilket gör arbetet långsiktigt hållbart.
En arbetstagares syn
För att ge åhörarna en syn på projektet ur både en arbetstagares och en anhörigs perspektiv berättade Annie Boström från Anhörigas Riksförbund om hennes situation som förälder till en son med psykisk ohälsa. Hon förklarar att det är som att konstant vara på jour, hon skulle kunna behöva rycka ut när som helst vilket innebar att ett "vanligt" arbete inte har den flexibilitet som hon behöver för att känna sig trygg. På arbetsplatsen tar man idag ofta inte hänsyn till anhöriga vilket Annie menar är ett stort problem då hon sannerligen inte är ensam om att vara anhörig.
En arbetsgivares syn
Per-Ola Hallberg är administrativ chef på Regionförbundet i Kalmar län och ser därför på projektet ur en arbetsgivares perspektiv. Han talade om att det var ett självklart val för Regionförbundet att gå med i projektet då de vill kunna erbjuda deras anställda ett gott stöd samt en hälsosam arbetsplats. Han passade även på att betona vikten av de positiva effekter som ett förhöjt anhörigstöd på arbetsplatsen kan ge.
Per-Ola berättade vidare att ur en arbetsgivares perspektiv är den produktivitetshöjning på arbetsplatsen som projektet kan ge upphov till givetvis är en mycket positiv aspekt av projektet. Ett annat perspektiv som han lyfter är att vi länge har anpassat arbetsplatsen till föräldraskap och arbetat med jämställdhet vad det gäller just föräldraskap men vi har inte tagit så stora kliv framåt vad det gäller anhörigskap och stöd till de personer som är anhöriga.
En viktig samhällsfråga
Som ovan nämnt är Nka och Anhörigas riksförbund initiativtagare till projektet och på seminariet talade även Alf Andersson som är ordförande vid Anhörigas riksförbund, samt Lennart Magnusson som är verksamhetschef på Nka. Tillsammans betonade de att anhörigfrågor är mer än bara vård och omsorgsfrågor utan det är frågor som rör hela samhället. De berättade att förhoppningen är att allt fler företag och organisationer kan komma att ansluta sig till projektet och börja föra upp anhörigfrågor på agendan. Att få allt fler anhörigvänliga arbetsgivare i samhället är en viktig fråga för samhället enligt Nka:s och Anhörigas Riksförbunds företrädare.
Text: Richard Ilett, Nka
Senast uppdaterad 2021-11-05 av Josefine Göransson, ansvarig utgivare Lennart Magnusson