Färdtjänst

Färdtjänst kan beviljas om man har en funktionsnedsättning som gör att personen har stora svårigheter att förflytta sig på egen hand eller åka kollektivtrafik. Funktionsnedsättningen måste vara i minst tre månader.

Det är färdtjänstlagen som reglerar vem som har rätt till färdtjänst. Ansökan görs hos antingen kommunen eller regionen där personen är folkbokförd, beroende på vem som ansvarar för färdtjänsten. Ansvarsområdet varierar i olika delar av landet. Ett färdtjänsttillstånd gäller för en viss period eller tills vidare.

Man har rätt att ha med sig en ledsagare om man inte kan åka själv under resan. Ledsagaren får åka med utan extra kostnad. Man har inte rätt till ledsagare om man klarar resan själv, men behöver hjälp när man kommer fram.

I vissa fall går det att ta med sig en medresenär, det framgår av kommunen eller regionens regler. En medresenär är en person som reser med men som inte är ledsagare.

De flesta kommuner och regionen har samåkning inom färdtjänst. Men en person med funktionsnedsättning kan få ett beslut på att man alltid åker ensam i bilen om det behövs. Det går också att ansöka om hand till hand, vilket innebär att taxichauffören inte får lämna av personen utan att någon tar emot.

Mer information

Läs mer om färdtjänst på 1177

Läs mer om lagen kring färdtjänst på riksdagens webbplats

På SKR:s webbplats finns information till den som jobbar med färdtjänst i kommunen eller regionen

Senast uppdaterad 2025-03-21 av Josefine Göransson, ansvarig utgivare Maria Nilsson