Utbildningar i handmassage och förflyttning för anhörigvårdare i Linköping

Avslappning och välbefinnande genom taktil handmassage

På Anhörigcentrum i Linköping anordnas träffar där deltagarna får pröva på hur man kan utföra handmassage på ett strukturerat sätt. Målgruppen är personer som vårdar sina makar/sambor eller är föräldrar till barn med funktionshinder. Metoden, taktil massage innebär att man medvetet och i en viss följd berör händernas hud med tryck, strykningar eller att man håller om handen. Ofta används en olja för att underlätta beröringen och göra huden mjuk. Det finns forskning som visar att sinnesstimulering i form av beröring kan öka välbefinnandet och ha en avslappnande och smärtlindrande effekt. Även sömn och aptit kan påverkas positivt genom stimulerande beröring. Villkoret är att stimuleringen ges med stor respekt för mottagarens integritet och önskemål.

Programmet har genomförts under våren 2008 och kommer att återupptas under hösten, dels med ett uppföljningstillfälle för dem som var med under våren och dels träffar för nya deltagare. Första tillfället omfattar cirka tre timmars teoretisk och praktisk introduktion i ämnet beröring/massage. Därefter får deltagarna öva hemma under fyra veckor. Under den tiden erbjuds också deltagarna att själva få handmassage vid fyra tillfällen, för att få egen erfarenhet och tillfälle att uppleva känslan av beröringen. Vid det sista tillfället sker en uppföljning och summering av de nya kunskaperna och erfarenheterna. Ledare är Carola Wedlund, leg. sjukgymnast och Sofia Axman-Andersson, leg. arbetsterapeut.

Träffarna har varit uppskattade inslag för anhörigvårdare, vars närstående har någon typ av funktionsnedsättning. Detta kan innebära att de närstående har problem med smärta, nedsättningar i minnesfunktion eller kroppsuppfattning eller att de är i behov av den närhet och delaktighet som handmassagen kan ge.

Sökord/område: utbildning, bibehålla hälsa, palliativ anhörigvårdare

Projektperiod: 2008

Finansiering: Länsstyrelsens stimulansmedel

Huvudman: Linköpings kommun

Kontaktperson: Carola Wedlund, leg. sjukgymnast, Kommunrehab, Linköpings kommunala omsorg. Tel: 013-208791. E-post: carola.wedlund@linkoping.se
Sofia Axman-Andersson, leg. arbetsterapeut, Kommunrehab Linköping.
Tel: 013-263957. E-post: sofia.axman-andersson@linkoping.se

Grundprinciper och råd för att underlätta förflyttningar

En utbildning i förflyttningskunskap anordnades under våren 2008. Utbildningsgruppen bestod av fyra anhöriga som vårdar eller ger stöd till en närstående. Maximalt antal deltagare hade bestämts till sex personer med hänsyn till utbildningslokalens storlek och för att man skulle ha möjlighet att träna med varandra och få individuell handledning av kursledarna. Fler hade anmält sitt intresse tidigare, men kunde senare av olika skäl inte delta i kursen.

Utbildningen startade vecka 8 och fortsatte med träffar en gång i veckan vid totalt fem tillfällen. Innehållet i kursen bestod av teori och praktiska övningar. Kursdeltagarna fick information om grundprinciper vid förflyttningar och tips och råd om hur man hjälpa någon att förflytta sig i olika situationer. Det gällde till exempel att hjälpa någon att komma längre bak i stolen, vända sig i sängen, sätta sig upp på sängkanten och att flytta över från säng till rullstol. Som kurslitteratur användes utbildningshäftet "Att arbeta med manuella förflyttningar", HjälpmedelsCenter Väst AB. Häftet delades ut till deltagarna vilket uppskattades mycket. Utbildningen utgick till stor del från innehållet i detta häfte. Deltagarna gavs stort utrymme att påverka innehållet både före gruppstart och under utbildningens gång.

Varje tillfälle avslutades med mjuka rörelser och Qi Gong-övningar till musik i sittande ställning. Sista tillfället var tänkt som ett uppföljningstillfälle, men då det inte fanns önskemål om repetition just då kom deltagare och gruppledare överens om att detta tillfälle skulle ha temat "rörelse och motion". Enklare träningshjälpmedel samt övningar instruerades. Deltagarna fick prova stående och sittande gympa till musik och ett skriftligt träningsprogram med övningar delades ut. Gruppen gjorde också ett besök på Åleryds friskvårdsgym, där två av deltagarna anmälde sig till en gymintroduktion.

Skriftlig och muntlig utvärdering gjordes efter varje grupptillfälle. (Se utvärderingsblankett nedan.) Deltagarna svarade främst att innehållet i utbildningen motsvarat deras behov "till stor del" eller "helt". Övriga kommentarer var till exempel: "Bra med nya tips som man aldrig tänkt på förut", "Det är bra att få tips och råd för att underlätta hemma, bra", "Fått prova olika hjälpmedel som kan hjälpa till i vardagen".

Uppläggningen av utbildningen fungerade bra, enligt gruppledarna, men till hösten 2008 planeras samma utbildningsinnehåll i form av "Öppet hus", då man upplevt att anhöriga kan ha svårt att komma ifrån på fasta tider. Genom detta hoppas man också nå ut till fler anhöriga.

Anhörigstödet och Kommunrehabiliteringen har tidigare varit samorganiserade och verksamheterna har fortfarande ett nära samarbete med varandra. Rehabiliteringspersonalen har på det viset fått ett naturligt engagemang i anhörigstödsfrågor och gruppen anhöriga har fått kunskaper om kropp, rörelse och aktivitet.

Sökord/område: Utbildning, bibehålla hälsa

Projektperiod: 2008

Finansiering: Länsstyrelsens stimulansmedel

Huvudman: Linköpings kommun

Kontaktperson: Gunilla Danielsson, leg. sjukgymnast. Tfn: 013 – 20 87 57
E-post: gunilla.danielsson@linkoping.se
Lena Andersson, leg. sjukgymnast. Tfn: 013 – 26 31 58
E-post: lena.andersson7@linkoping.se

Hemsida: https://www.linkoping.se/omsorg-och-hjalp/anhoriga/ 

Artikelansvarig: Annika Rosen

 

Senast uppdaterad 2021-02-01 av EmelieS, ansvarig utgivare Lennart Magnusson