Tidskrift och broschyr informerar om anhörigstödet i Hässleholm
Anhöringen
I Hässleholms kommun ges tidskriften Anhöringen ut tre gånger om året. Arbetet tog fart i början av mars 2007 och tidskriften riktar sig speciellt till anhörigvårdare i kommunen. Anhöringen är ett forum för information och en plats där anhöriga och anhörigstödjare kan lyfta fram angelägna frågor och synpunkter. Genom tidskriften synliggörs anhöriga som grupp.
Anhöringen ges ut i samarbete mellan kommunen, Röda Korset och Demensföreningen och ansvarig utgivare är kommunens omsorgschef Laila Jeppsson. Redaktionskommittén består av Kerstin Beyhammar, anhörigkonsulent, Carina Hultner, assistent, Eva Hermansson, verksamhetschef på omsorgsförvaltningen, Lisen Ekdahl, Demensföreningen och Birgit Zschiedrich från Röda Korset. Hittills har utgivningen finansierats av det statliga stimulansbidraget och upplagan är 1500 exemplar.
Tidskriften delas ut till alla kända anhörigvårdare, till personal som arbetar i den uppsökande verksamheten (biståndshandläggare, sjuksköterskor, enhetschefer, arbetsterapeuter och sjukgymnaster), socialförvaltningens olika avdelningar, vård- och omsorgsboenden och till hemtjänstpersonalen. Anhöringen finns också att läsa på sjukhuset samt på vårdcentraler, läkarstationer, apotek och bibliotek i kommunen. Tidningen är mycket uppskattad, särskilt av personer som är nya i sin roll som anhörigvårdare. Informationen i de olika numren sparas eftersom den kanske blir aktuell igen och behövs vid ett senare tillfälle. En annan målgrupp som uppskattar att ta del av informationen i Anhöringen är kommunens politiker, framför allt i omsorgsnämnden men också i kommunfullmäktige. På så sätt sprids kunskapen om anhörigstödet till politiker och tjänstemän i kommunens olika förvaltningar. En viktig kvalitetsfaktor i arbetet med tidskriften är att förvaltningschefen för omsorgsverksamheten finns tydligt närvarande som ansvarig utgivare.
Det är oerhört viktigt att det anhörigstöd som finns att få verkligen blir känt av dem som behöver hjälpen, skriver anhörigkonsulenten Kerstin Beyhammar i en ledare på första sidan i Anhöringen Nr 1, februari 2008. Förutom information innehåller tidningen även artiklar, insändare och reportage.
Några exempel ur innehållet i Anhöringen (samma nr som ovan):
Information: En ny anhörigcirkel kommer att starta under våren och en konferens "Anhörigas roll – nu och i framtiden" går av stapeln i februari. Nya ansökningar om stimulansmedel ska formuleras i samarbete med anhörigföreningarna. I mars ska det lokala nätverket i Skåne träffas i Höganäs för erfarenhetsutbyte när det gäller anhörigstöd. Lions club i Hässleholm informerar om helgen med avlastning och rekreation i juni. I det här numret återfinns också information om bostadstillägg för pensionärer, om Anhörigföreningen i Hässleholm, samt om Väntjänstens och Röda Korsets möjlighet till social samvaro och om vilka mötesplatser som finns i kommunen.
Artiklar, insändare och reportage: Röda Korsets Birgit Zschiedrich gör en kort betraktelse över vad det kan innebära att må bra – att kunna röra sig fritt inne och ute, att inte ha ont och om att trots sviktande förmågor kunna trivas med sig själv och sin omgivning. Birgit Zschiedrich är också författare till en kulturartikel med glimtar från det vackra Skagen, landskapet som med sitt speciella ljus har attraherat många nordiska konstnärer.
En artikel av Christer Carlsson handlar om språkets betydelse och förespråkar användningen av begreppet "kund". Används begreppet kund om den anhörige står det också för ett service- och samarbetsinriktat synsätt, menar författaren.
Undersköterskorna Heléne och Annelie berättar om utbildningen till "Silviasyster". Den tvååriga högskoleutbildningen om demenssjukdom innebär deltidsstudier på distans. Silviasysterutbildningen startade på Sophiahemmets högskola i Stockholm 2004. Efter utbildningen ska man kunna handleda personal som arbetar med omsorg och omvårdnad av personer med demenshandikapp.
Lisen Ekdahl från Demensföreningen beskriver hur det påverkar livssituationen att vara anhörig till en person med demenssjukdom 70 procent av dem som drabbas av demens vårdas av anhöriga. Lisen informerar också om vilket stöd som finns att få genom föreningen och var man kan träffas.
Bland innehållet i Anhöringens första nummer 2008 finns också ett reportage om en avkopplingsweekend, som Lions anordnade med hjälp av skänkta pengar hösten 2007. Åtta kvinnor med stort behov av att komma ifrån vardagen ett slag fick då möjligheten att tillbringa helgen på ett SPA.
Annat innehåll för artiklar är: om uppväxtförhållandena förr jämfört med idag, "Hur tusan kunde vi klara oss?" - en beskrivning av hur livssituationen drastiskt förändrades för två makar där den ene drabbades av en stor hjärnblödning och slutligen om hur viktigt det är att behövas av någon och om hur vi ofta gömmer vår ensamhet och längtan efter gemenskap.
Vacker och informativ broschyr
En broschyr som erbjuder såväl en konstupplevelse som tydlig och överskådlig information om anhörigstödet finns sedan juni 2008 i Hässleholms kommun. Broschyren har fått en färgstark och spännande utformning av konstnären Stefan W Igelström, som gärna ser att hans konstverk kommer till nytta i kommunens omsorgsverksamhet. Det finns för övrigt också ett kulturellt utbyte med allmänheten på anhörigcentralen Senioren i Hässleholm, där utställningar ordnas och olika konstnärer bereds möjlighet att visa upp sina verk.
Broschyren är tryckt i 5000 exemplar och finns att läsa på sjukhuset samt på vårdcentraler, läkarstationer, apotek och bibliotek i kommunen. Den har fått många uppskattande kommentarer för både innehåll och form. Se broschyren på kommunens hemsida där texten också finns översatt till engelska och arabiska.
Sökord/område: utveckling, samverkan, information
Projektperiod: 2006 och fortlöpande
Finansiering: Länsstyrelsens stimulansbidrag och Hässleholms kommun
Huvudman: Hässleholms kommun
Samarbetspartner: Demensföreningen, Röda Korset, enskilda frivilligarbetare (bl.a. en konstnär och en fotograf)
Kontaktperson: Kerstin Beyhammar, anhörigkonsulent, Omsorgsförvaltningen, Hässleholms kommun. Tfn: 0451-268736, e-post: kerstin.beyhammar@hassleholm.se
Hemsida: https://www.hassleholm.se/omsorg-och-stod/stod-till-anhoriga.html
Artikelansvarig: Annika Rosen
Senast uppdaterad 2021-02-01 av EmelieS, ansvarig utgivare Lennart Magnusson