Gå sakta i minnenas urskog – ett teaterprojekt i Ekerö

Centralt i arbetet med anhörigstöd i Ekerö är att arbeta förebyggande och att nå ut till äldre och deras anhörigvårdare i ett tidigt skede. I Ekerö har pensionärsorganisationerna och anhöriggrupperna inom Röda Korset gemensamt arbetat med ett utvecklingsprojekt inom kulturell verksamhet av äldre, för äldre - och alla andra. Samarbetet resulterade i amatörteaterföreställningen ”Gå sakta i minnenas urskog”.

Att skapa en förställning utifrån äldres och anhörigas egna berättelser var ett sätt att pröva en ny form av stöd och att lyfta frågor om vad anhörigskapet kan innebära. Det handlar inte bara om att hjälpa, vårda och stödja en sjuk närstående, det är också att få åldras och minnas tillsammans. Att skapa tillsammans är att få nya vänner som ger kraft och glädje i vardagen, höjer självkänslan och lockar fram de positiva krafter som finns inom varje människa.

Pia Nilsson, anhörigkonsulent med erfarenhet från produktion av teater och amatörteater satte tillsammans med Margareta Wikholm, regissör och skådespelerska, ihop teatergruppen, som bestod av fem personer i åldrarna 68-92 år, en elev från kulturskolan och pensionärsorkestern The Royers. Ensemblen träffades en gång i veckan under ett år, och skådespelarna, varav flera är eller har varit anhörigvårdare, använde sig av sina egna livsberättelser.

Deltagarna undersökte och lyssnade på varandras berättelser, lyssnade till musik, lärde sig att smycka berättelserna och känna att berättelserna var betydelsefulla. En medlem ur ensemblen skriver: Vi berättar bara vad vi sett, hört, känt och gjort för länge, länge sen. Det gör vi tack vare Pia och Margaretha. De har spånat, sökt och hittat den röda tråden bland oss anhöriga och sett till att vi tillsammans jobbat vidare med våra gamla minnen. Visst oroas vi inför den stundande premiären. Den 6 oktober 2007. Nu gäller det. Vi ska klara av det. Få publiken att häpna, förvånas, skratta och gråta som vi har gjort. Roligt har vi haft och roligt ska det bli /Inga

Det lades ned mycket arbete på att marknadsföra föreställningen och omkring 500 personer såg pjäsen. Av publikreaktionerna att döma blev föreställningen en succé. Det blev som Inga skrev; publiken häpnade, förvånades, skrattade och grät. Föreställningen och arbetsmetodiken har gett stort gensvar i kranskommunerna och förfrågningar om gästspel har framförts. En kommun har till och med beslutat att själva genomföra ett liknande teaterprojekt.

Pia har idéer om att genom så kallad story telling låta skådespelarna berätta om vad arbetet med pjäsen har inneburit för dem. Nu under sommaren produceras en dokumentärfilm, där fyra av dem som var med i föreställningen berättar om sina erfarenheter av att vara anhörigvårdare. Filmen har ännu ingen titel. Premiären planeras till 6 oktober 2008.

Sökord/område: utveckling, bibehålla hälsa, samverkan, social delaktighet

Projektperiod: 2006 -

Finansiering:  Länsstyrelsens stimulansmedel

Huvudman: Ekerö kommun

Samarbetspartner: PRO, SPF och Röda Korset

Kontaktperson: Pia Nilsson, Ekerö kommun. Tfn: 073-660 44 67. E-post: pia.nilsson@ekero.se 

Publikation: Uppföljningsrapport. Vidareutveckling av anhörigstödet 2007. Pia Nilsson, anhörigkonsulent. Ekerö kommun

Hemsida: www.ekero.se (Startsida - Social omsorg - Äldre - Anhörigstöd)

Artikelansvarig: Annika Rosen

 

Senast uppdaterad 2021-01-27 av EmelieS, ansvarig utgivare Lennart Magnusson