Må bra-grupp i Linköping

Målet för anhörigstödet i Linköping är att det vid 2008 års utgång ska finnas ett brett utbud av anhörigstödsinsatser på Anhörigcenter, I linje med detta startades delprojektet "Må bra-grupp" under vecka elva våren 2008. En grupp om åtta anhörigvårdare, sju kvinnor och en man, träffades en gång i veckan vid fem tillfällen. Två timmar avsattes för varje träff. Deltagarna samtalade om olika teman kring stress och belastning och hur man kan göra för att må bra i kropp och själ. Tillfälle gavs också att prova på övningar för avspänning och kroppskännedom samt rörelseträning på olika sätt. Ledare vid gruppträffarna var leg. sjukgymnasterna Gunilla Danielsson och Anna-Karin Zaar, Kommunrehab.

Så här såg programmet ut:

Tillfälle 1: Samtal om förväntningar på utbildningen. "Brainstorming" kring vad det kan innebära att må bra. Tema - Det "normala" åldrandet. Positiva effekter av fysisk aktivitet. Lättjympa till tre musikstycken. Sittande avspänningsövningar.

Tillfälle 2: Tema – Stress. Vad menar vi med stress? Definition. Vad framkallar stressreaktioner? Kroppsliga reaktioner - fysiska och psykiska. Om muskelspänning. Vikten av balans. Basal kroppskännedom (BK). Stående och sittande övningar. Avspänningsövningar.

Tillfälle 3: Repetition och uppföljning av förra tillfället. Vad händer då det negativa tar över? Helhetssyn på människan. Kropp och själ kan inte åtskiljas. Rahe-skalan – att mäta stressnivå. Om andningens funktion och betydelse. Andningsövning i sittande. MinQiGong, sittande. (QiGong är en hälsofrämjande träningsmetod med långsamma rörelser där även andningen uppmärksammas. Vid regelbunden träning har positiva effekter som till exempel minskade spänningar, sänkt stressnivå och ökad ledrörlighet kunnat ses).

Tillfälle 4: Tema – Smärta. Hur kan man påverka sin smärta? Massageövningar parvis
Andningsövningar. MinQiGong, sittande.

Tillfälle 5: Innehåll efter önskemål från deltagarna. Samtal om sömn och minnesträning. MinQiGong och avspänning i sittande.

Varje grupptillfälle började med en uppföljning av föregående gång där alla deltagarna i tur och ordning fick möjlighet att framföra sina tankar. Alla träffar avslutades med en reflektionsrunda för att fånga upp frågor och funderingar. Det gav alla möjlighet att komma till tals på ett bra sätt.

Dessutom fick deltagarna efter varje grupptillfälle fylla i en utvärderingsenkät. För att göra det så enkelt som möjligt användes endast tre frågor. Två frågor handlade om innehållet i teori/temadelen och om den praktiska delen har motsvarat deras behov. Svarsalternativen på dessa frågor var: inte alls, delvis, till stor del, helt. För att svara på den tredje frågan om hur de upplevde det aktuella tillfället skulle deltagarna markera en punkt på en linje mellan "inte alls bra" och "mycket bra". Det fanns också utrymme för att skriva ner "övriga kommentarer".

Nedan följer en sammanfattning av resultaten från de fem grupptillfällena.

På frågan som handlade om ifall innehållet motsvarat deras behov i teori/temadelen har samtliga förutom en svarat "till stor del" eller "helt". En person svarade "delvis".

På fråga två som handlade om ifall den praktiska delen motsvarat deras behov, har alla förutom en person svarat "till stor del" eller "helt". En svarade "delvis".

På den tredje frågan där deltagarna fick markera med ett kryss på en utsatt linje hur de upplevt det aktuella grupptillfället har deltagarna vid två tillfällen markerat kryssen på mitten av linjen. Vid övriga tillfällen ligger markeringarna i slutet på linjen, alltså närmare "mycket bra". Exempel på kommentarer: "Mycket bra", "Toppen", "Skönt att få slappna av", "En bra kurs varvat med teori och praktik" och "Bra att det var mest övningar".

Vid sista tillfället fick deltagarna svara på en fråga om hur Må Bra-gruppen motsvarat deras förväntningar. Svarsalternativen var som tidigare. Deltagarna kunde även motivera sina svar. Vid detta tillfälle var fem deltagare närvarande. Alla svarade att gruppen "helt" motsvarat deras förväntningar och kommenterade: "Bra att fått lära sig lite lättare övningar så att det ej blir för stort krav", "Motsvarat förväntningar och gjort nytta så jag kan fortsätta hemma" och "Lugnt och avslappnande".

Hösten 2008 finns det möjligheter för flera anhöriga att prova MinQiGong. Det blir sex tillfällen under oktober och november på Anhörigcenter.

Sökord/område: bibehålla hälsa, utbildning

Projektperiod: 2008

Finansiering: Länsstyrelsen stimulansmedel

Huvudman: Linköpings kommun

Kontaktperson: Anna-Karin Zaar, leg. sjukgymnast. Tel: 013-20 57 73.
E-post: anna-karin.zaar@linkoping.se
Gunilla Danielsson, leg. sjukgymnast. Tel: 013-20 87 57. E-post: gunilla.danielsson@linkoping.se

Artikelansvarig: Annika Rosen

Senast uppdaterad 2021-01-29 av Josefine Göransson, ansvarig utgivare Lennart Magnusson