Dopp i Uppsala
I Uppsala arrangeras friskvård för anhörigvårdare som ett regelbundet inslag i Anhörigcentrums verksamhet. Den som vårdar en anhörig eller närstående erbjuds kostnadsfritt deltagande i en friskvårdsgrupp. Deltagarna får information om friskvårdsgrupperna av anhörigkonsulent/demensvårdsutvecklare. Sjukgymnast kontaktar anhörigvårdaren och hjälper dem tillrätta i någon av grupperna. Sjukgymnast och/eller rehabassistent finns alltid med på träningspassen för att ge råd och stöd.
Initiativet till satsningen togs av Ellen Pernler som i sitt arbete som sjukgymnast i hemvården också kom i nära kontakt med anhörigvårdare i deras hem. Ofta förmedlade hon kontakt mellan anhörigvårdare och anhörigkonsulent för rådgivning och stödsamtal. Att komma så nära och se anhörigas stora omsorg och arbete för att ge sina nära stöd och hjälp gjorde stort intryck på henne. All fokus och energi lades på att vårda och ta hand om den sjuke. Som anhörigvårdare glömde eller valde man bort att ta hand om sig själv och tillgodose sina egna behov. Efter flera samtal med en anhörigkonsulent växte en idé fram och syftet som formulerades var:
Att kunna erbjuda hälsofrämjande insatser där anhörigvårdare har möjlighet att få komma ifrån en stund, för att under behagliga former utöva fysisk aktivitet, ladda batterierna och träffa andra i liknande livssituation.
Idén väckte gehör hos berörd chef och verksamheten började i liten skala med vattengymnastik i varmvattenbassäng. Tanken var att allt som erbjöds skulle vara kravlöst och kostnadsfritt, och att den anhörige skulle kunna gå hemifrån, känna sig trygg och kunna koppla av. Kunde man inte lämna sin närstående ensam, så skulle man få hjälp med avlösning i hemmet.
Anhörigstödsverksamheten i Uppsala har ambitionen att arbeta utifrån ett salutogent (hälsofrämjande) perspektiv, som bland annat innebär att stor vikt läggs vid meningsfullhet, begriplighet och tillhörighet i aktiviteter. Det synsättet blev också vägledande för det nya hälsobefrämjande stödet till de anhöriga.
Från att ha börjat bygga anhörigstöd i liten skala har en ny verksamhet med stöd och hälsobefrämjande insatser till anhörigvårdare växt fram. Ellens deltidstjänst har utökats till heltid, en tjänst som rehabassistent har tillkommit och sedan februari 2008 har ytterligare en sjukgymnast anställts på halvtid.
Dessa aktiviteter erbjuds idag:
- Vattengymnastik – "Dopp med kaffe" kallas aktiviteten som pågår under minst två terminer. Träningen sker i grupp till musik i varmvattenbassäng på Fyrishovs bad- och idrottsanläggning i centrala Uppsala. Efter varje träningspass samlas deltagarna till en stunds social samvaro med kaffe/te för den som vill.
- "En stund i Harmoni" Aktiviteten äger rum i Anhörigcentrums lokaler, på Kungsängsgatan mitt i centrum. Varannan vecka tränas Qigong och varannan vecka "mjukjympa" och avspänning.
Följande aktiviteter bedrivs på olika Träffpunkter i Uppsala. På träffpunkterna erbjuder man hälsobefrämjande insatser till alla kommuninvånare över 65 år, inte enbart anhörigvårdare. Sjukgymnast och rehabassistent är mobila och aktiviteterna beror på olika lokalmässiga förutsättningar vid kommunens olika träffpunkter.
- Qigong – Det är en träningsform som är lätt att lära sig och som inte kräver någon utrustning. Den metod som används är "Thai Chi Akademiens Qigong". Aktiviteten innehåller balansövningar, andningsövningar, koordinations- och koncentrationsövningar och avser att minska spänningar och öka lust och energi.
- Gruppgymnastik till musik – Gymnastiken genomförs med olika svårighetsgrader. Alltifrån enkla övningar i sittande eller stående till "ordinär seniorgympa" med övningar i stående och gående, samt övningar på matta på golv.
- Träning i "Seniorgym" – Deltagaren har ett eget träningsprogram som sammansatt av sjukgymnast och anpassat efter personliga förutsättningar.
Verksamheten utvärderas 1 gång/år genom enkätundersökningar. Här är några av svaren och några av kommentarerna från anhörigvårdare om hur de upplever träningen.
Vad har träningen betytt för Ditt eget välbefinnande?
- Man blir gladare till sinnet och samtidigt trött efteråt (fysiskt). Sover bättre.
- Att komma utanför hemmet och koppla bort allt som är besvärligt.
- Har mått mycket bättre psykiskt.
- Träningen har betytt mycket. Jag känner mig gladare, har fått styrka att kämpa vidare.
Vad har träningen betytt för omsorgsarbete kring din närstående?
- Orkar bättre bemöta sin anhörige. Glömmer det jobbiga och ensamheten
- Har fått större tålamod och mera förståelse
- Lättare att arbeta hemma och mycket bättre humör. Känner mig gladare
- Har fått större tålamod och mera förståelse
Vad är värdet att träffa andra som är i liknande situation som Du själv?
- Mycket stort. Vi talar om våra närstående, jämför vår egen situation, med andra, tröstar
- Mycket värdefullt. Bra att höra andras besvär och arbete med anhöriga, man är inte ensam
- Sätter stort värde på det. Känner att jag inte är ensam om att ha det så här!
- Imponerad av dessa positiva kvinnor i 85-årsåldern, som är så pigga och positiva trots den arbetsbörda de har med svårt sjuka män. Man blir peppad.
Verksamhetens betydelse på sikt
Det har visat sig att verksamheten har stor betydelse för anhörigvårdarna även i ett längre tidsperspektiv. Anhörigvårdare har knutit nya kontakter. De har skaffat telefonlista till varandra och skapat en gemenskap utanför det som Anhörigcentrum erbjuder. De har bland annat gått på Soppluncher, gjort biobesök och åkt till Åland med Ekerölinjen. När någon har blivit änka/änkling har gemenskapen kunnat erbjuda en trygg plats där man får sörja och läka bland människor som vet vad man gått igenom, och som kan ge stöd i sorgearbetet. Anhörigvårdare har, efter att de blivit ensamma, många gånger också fortsatt med volontärarbete på Anhörigcentralen. Med sina kunskaper och erfarenheter är de en ovärderlig resurs i kontakten med andra anhörigvårdare.
Sökord/område: bibehålla hälsa
Projektperiod/start: 2005 och fortlöpande
Finansiering: Uppsala kommun
Huvudman: Uppsala kommun
Kontaktperson: Ellen Pernler, Leg. sjukgymnast för Öppna och förebyggande / Anhörigstöd i Uppsala. Tfn: 018-727 92 00 (Uppsala kommuns Anhörigcentrum)
E.post: ellen.pernler@uppsala.se
Hemsida: Anhörigcentrum
Artikelansvarig: Annika Rosen
Senast uppdaterad 2021-01-29 av Peter Eriksson, ansvarig utgivare Lennart Magnusson