Vem har ansvar för stöd till anhöriga och vad har anhöriga för rättigheter

Anhörigperspektiv i olika situationer

Illustration: Mattias Gordon

Vad säger lagen och nationella anhörigstrategin, anhörigas rättigheter att själva söka stöd.

Innehållet inkluderar en presentation av Socialstyrelsen om de prioriterade områdena baserade på underlaget för en utvecklad nationell demensstrategi och anhörigstrategi.

Demensförbundet delar  med sig av erfarenheter som anhöriga har beskrivit, samt information om vad anhöriga ofta vill veta och vilket stöd som finns tillgängligt.

Anhöriga och personal som stödjer anhöriga deltar i webbinariet, där det även finns möjlighet att ställa frågor och göra inlägg.

Medverkande

Socialstyrelsen:  Anders Bergh, utredare och sakkunnig

Jesper Dahl, Jurist

Demensförbundets ordförande: Liselotte Björk

Anhörig

När? Tisdag den 27 augusti kl 14.00-15.30

Var? Digitalt via Zoom

Medverkan i webbinariet är kostnadsfritt.

Klicka här för anmälan

För mer information och kontakt

Foto på Johanna Björk
Johanna Björk

Projektledare, praktiker, möjliggörare

Johanna Björk har en fil.kand. inom Vårdpedagogik med inriktning mot vård och omsorg. Hon är Silviasyster och utbildad vid både Silviahemmet och Sophiahemmet. Hennes långa yrkeserfarenhet består i att arbeta som undersköterska till att vara chef/ledare inom äldreomsorg. Johanna delar sin tjänst på Nationellt kompetenscentrum anhöriga med att arbeta som demenssamordnare i Ulricehamns kommun. Hon har arbetat med handledning och utbildning för vård och omsorgspersonal inom området demensvård, är certifierad BPSD utbildare, samt ansvarat för anhöriggrupper. Inom Nationellt kompetenscentrum anhöriga kommer hon att arbeta som projektledare, praktiker/möjliggörare inom projektet: Stöd till anhörig vid demenssjukdom för hälsa och välbefinnande.

Senast uppdaterad 2024-06-07 av Paul Svensson, ansvarig utgivare Paul Svensson