Inspirerande exempel från Sverige och världen

Det finns mycket som kan göras för att primärvården ska bli mer anhörigvänlig och patientnära, ett arbete som pågått länge i både Sverige och i andra delar av världen. Här har vi samlat inspirerande exempel på olika projekt eller åtgärder för just detta, stora som små, kopplat till anhöriga som hjälper, stöttar eller vårdar en närstående med en allvarlig och/eller långvarig sjukdom eller funktionsnedsättning.

Anhörigkontakt för ökad identifiering av anhöriga som ger vård, hjälp eller stöd till närstående

Tredelat samarbete för identifiering av anhöriga

Hälsokontroller

Samverkan för förbättrade kontaktvägar, ökad säkerhet och kommunikation

Utåtriktat och uppsökande arbete – Folkhälsoutvecklare

Strategi Region och kommun Danderyd, Stockholm

HTL – Hälsa, lärande och trygghet

SIMBA – samarbete mellan primärvård, elevhälsa och socialtjänsten

Region Kronoberg – Barnens bästa gäller

Lista med mindre förslag som används i Sverige och andra delar av världen

Nedan finns en lista på saker som delvis inte behöver ta alltför mycket tid för personalen men som kan ha stor effekt och betyda mycket för anhöriga.

  • Vid patientregistrering: inkludera en fråga vid inskrivning: ”Är du beroende av att någon tar hand om/hjälper dig i vardagen?”, ”Är någon beroende av din hjälp eller vård i vardagen?”.
  • Vid diagnos/första mötet: Ett bra tillfälle att identifiera vem som kommer ge patienter med en dödlig eller långvarig sjukdom mest vård och/eller stöd.

  • Broschyrer och faktablad i väntrummen om mottagningens samt kommunens anhörigstöd.

  • Anhörigkonsulenters visitkort eller liknande på alla läkares skrivbord som påminnelse för läkaren men även för att enkelt kunna förmedla kontakt.

  • Anhörigkonsulenters namn och nummer på samtliga kallelser/information och/eller i signatur på allt som skickas från mottagningen (ex. vårdcentral). En QR-kod som tar dem till hemsidan för anhörigstöd skulle också kunna finnas med på utskicken, broschyrer mm.

  • Informationspaket för anhöriga: Ett färdigställt informationspaket med bra information och kontakter kan tänkas erbjudas/skickas med samtliga anhöriga efter diagnos/första möte.

  • Ansvarig person på Vårdcentralen/mottagningen för kontakt med kommunens anhörigstöd. All information från anhörigkonsulenten går till denna person via mail och hen ansvarar för att informera kollegor.

  • Checklistor/verktygslådor: Användand checklistor för att genomlysa verksamheten eller verktygslådor för att öka kunskapen hos personalen.

  • SIP-möten på distans (digitalt) efter hemkomst. Även anhöriga på andra platser i landet kan delta.

  • Utökade öppettider/flexibla bokningstider.

Senast uppdaterad 2022-10-05 av Josefine Göransson, ansvarig utgivare Lennart Magnusson