WELL AGE

En kvinna från vården sitter och samtalar med en kvinnlig anhörig och en manlig patient på patientens altan.

Illustration: Mattias Gordon

Förbättrad livskvalitet för sköra äldre genom partnerskap i vård och omsorg med personal och anhöriga

Den övergripande målsättningen för WELL AGE är att förbättra livskvaliteten för äldre med vård- och omsorgsbehov genom att stärka partnerskap, personcentrerad vård, integrerad vård och omsorg samt brukardelaktighet.

WELL AGE syftar till att förbättra verktyg och metoder för att stärka stödet och relationerna mellan äldre, vård- och omsorgspersonal och anhöriga. Detta sker i linje med nationella och europeiska reformer och strategier för vård, omsorg och stöd till anhöriga.

I samverkan med målgrupperna och övriga nyckelaktörer kommer WELL AGE att utveckla en ny partnerskapsintervention för triaden bestående av äldre, vård- och omsorgspersonal och anhöriga. Interventionen har tre huvudmål:

1) Förbättra psykisk hälsa och välbefinnande för varje aktör i triaden.

2) Förstärka personcentrerad vård och integrerad vård och omsorg, samt brukardelaktighet i dagliga rutiner.

3) Höja kvalitén på vård och omsorg för äldre.

Mer specifikt ska projektet uppnå följande:

a) Gemensamt utforma och utvärdera en partnerskapsintervention som stärker målgruppernas förmåga att uppnå psykisk hälsa och välbefinnande, planera vård- och omsorgsinsatser gemensamt, samarbeta för bättre integrerad vård och omsorg samt förbättra vårdkvalitén för äldre.

b) Initiera och upprätthålla en kontinuerlig dialog med målgrupperna (äldre, vård- och omsorgspersonal och anhöriga) samt andra intressenter (vård- och omsorgsorganisationer, myndigheter och civilsamhället) för att främja rättigheter, värdighet och livskvalitet för äldre med vård- och omsorgsbehov, både i hemmet och på särskilda boenden.

Fakta om projektet

Projektledare:
Lennart Magnusson, verksamhetschef vid Nationellt kompetenscentrum anhöriga (Nka) och docent vid Linnéunversitetet

Övriga projektmedlemmar:
Elizabeth Hanson, professor och FoU-ledare, Linnéuniversitetet och Nka
Francesco Barbarella, forskare, Nka och Linnéuniversitetet
Maria Nilsson, forskare/verksamhetssamordnare vid Nka och lektor vid Linnéuniversitetet
Anna-Karin Adriansson, praktiker/möjliggörare och doktorand, Nka 

Mer om projektet

I Europa och Sverige är vård- och omsorgssystemen till stor del utformade för att tillgodose äldres behov av vård och omsorg, men det saknas strukturer för samverkan och synergier mellan vård- och omsorgspersonal och anhöriga. Äldres delaktighet i vårdplanering och organisering av insatser varierar väsentligt. Samverkan mellan aktörer i vård/omsorg, det vill säga regional sjukvård, primärvård, socialtjänst och kommunens anhörigstöd, är fortfarande begränsad till lokala exempel.

WELL AGE-projektet fokuserar på att förbättra livskvaliteten för äldre med vård och omsorg genom att stärka vård i partnerskap, personcentrerad vård, integrerad vård och omsorg samt brukardelaktighet.

Äldre personer som får vård och omsorg i hemmet eller på särskilda boenden har rätt till och bör ges möjlighet att få vård av hög kvalitet, vara delaktiga i vårdplaneringsprocessen i den utsträckning de önskar och få sin röst hörd. Dessutom bör insatser som anhöriga gör i form av regelbunden hjälp med olika dagliga aktiviteter, systematiskt beaktas och integreras i vård och omsorg. WELL AGE-projektet förbättrar verktyg och metoder för att stärka stöd och relationer mellan äldre, vård- och omsorgspersonal (sjuksköterskor, undersköterskor, vårdbiträden) och anhöriga, samtidigt som det adresserar aktuella nationella och europeiska reformer och strategier på området.

Med vård i partnerskap menar vi samordning, integration och ömsesidigt erkännande av vård- och omsorgsinsatser utförda av vård- och omsorgspersonal och anhöriga, i en vision om integrerad vård och omsorg (Europeiska kommissionen 2022; Världshälsoorganisationen, 2022). Detta leder till en god livskvalitet hos äldre, samtidigt som det upprätthåller arbetsglädjen hos vård och omsorgspersonalen och hälsan och välbefinnandet hos både personal och anhöriga.

Projektet kommer att belysa effektiva och framgångsrika verktyg och metoder för att stärka vård i partnerskap inom triaden, genom att organisera, testa och validera en "plug and play"-interventionsmodell som kan tillämpas, replikeras och överföras till olika vårdkontexter. Detta kommer direkt att påverka äldre, vård- och omsorgspersonal och anhöriga i de involverade kommunerna. Därmed kommer WELL AGE väsentligt att bidra till att möta ett angeläget behov av att förbättra livskvaliteten för äldre med vård- och omsorgsbehov och även stödja vård- och omsorgspersonal och anhöriga involverade i vårdprocessen.

För mer information:

Foto på Lennart Magnusson
Lennart Magnusson

Verksamhetschef och forskare

Lennart Magnusson, sjuksköterskaoch docent har disputerat med en avhandling om design av en IT-baserad stödtjänst, ACTION för äldre med kroniska sjukdomar och deras anhöriga i partnerskap med de äldre, deras anhöriga och vård- och omsorgspersonal. Lennart har tidigare arbetat som vårdlärare, studierektor, klinikföreståndare och vårdutvecklare. Sedan 1996 har han arbetat som projektledare för en flertal nationella och internationella forsknings- och utvecklingsprojekt inom äldre och anhörigområdet. Han är anställd vid Institutionen för hälso- och vårdvetenskap vid Linnéuniversitetet och Vårdvetenskapliga institutionen och ÄldreVäst Sjuhärad vid Högskolan i Borås. Lennart var en av initiativtagarna till FoU-enheten ÄldreVäst Sjuhärad och till ansökan om att få driva det nationella kompetenscentret för anhörigfrågor

Senast uppdaterad 2024-09-19 av Josefine Göransson, ansvarig utgivare Lennart Magnusson