Stöd till anhörig vid demenssjukdom för hälsa och välbefinnande
Illustration: Mattias Gordon
Anhöriga till personer med demenssjukdom och/eller kognitiv svikt tillhör en grupp av anhöriga som upplever en hög börda av sitt anhörigengagemang. Det pågår under många år och varierar i olika skeden av sjukdomens förlopp.
Uppdrag
Nationellt kompetenscentrum anhöriga har fått i uppdrag att i samarbete med Svenskt Demenscentrum och Socialstyrelsen genomföra en webbinarieserie med det övergripande temat ”Rätt stöd till anhöriga i olika skeden av demenssjukdomens förlopp”. Målgruppen för uppdraget är beslutsfattare och personal i kommuner, regioner och hos enskilda utförare. Insatserna och det material som framställs kommer också att bli till nytta för anhöriga själva, idéburna organisationer och t.ex. studieförbund.
Uppdraget kommer vara en del av den Nationella demensstrategin som omfattar alla anhöriga och alla verksamheter som möter anhöriga. Viktiga perspektiv kommer att belysas som till exempel etnicitet, HBTQI, socioekonomi, nationella minoriteter och kön.
Målsättning
Målet är att bidra till ökad kunskap hos beslutsfattare och personal i kommuner, regioner och hos enskilda utförare avseende anhörigas situation, anhörigskapets konsekvenser och omfattning.
Läs mer:
Socialstyrelsens rapport: Förslag på nya nationella satsningar inom området demens
Fakta
Anhöriga till personer med demenssjukdom och/eller kognitiv svikt tillhör en grupp av anhöriga som upplever den högsta bördan av sitt anhörigengagemang. Det pågår under många år och varierar i olika skeden av sjukdomens förlopp. Socialstyrelsens uppföljning av de nationella riktlinjerna för demenssjukdom visar att riktlinjernas tillämpning av stöd till anhöriga kan förbättras både i regionerna, i synnerhet inom primärvården, och i kommunerna. Socialstyrelsen konstaterar i sin återrapportering av regeringsuppdrag, S2017/07302, att det finns behov av en serie webbinarier om anhöriga till personer med demenssjukdom. Detta är en grupp av anhöriga som ger omfattande omsorgsinsatser till sina närstående.
I Socialstyrelsens underlag till en nationell anhörigstrategi, om anhöriga som vårdar eller stödjer närstående äldre, framkommer att anhöriga har många skyldigheter men få rättigheter. Anhörigas insatser tas för givna av vården och omsorgen. De har lite att säga till om avseende utformningen av den närståendes vård- eller omsorgsinsatser, de egna insatserna och stödet de erhåller i sin situation. Mer än var tionde anhörig (14%), som besvarade Nationellt kompetenscentrums befolkningsstudie 2018, angav att de gav vård, hjälp och stöd till en person med demenssjukdom/minnesproblem. Omsorgsansvaret leder ofta till sämre hälsa, social delaktighet och ekonomi hos anhöriga.
Läs mer: Fakta om anhöriga och anhörigstöd
För mer information och kontakt
Verksamhetschef och forskare
Senast uppdaterad 2024-11-11 av Josefine Göransson, ansvarig utgivare Lennart Magnusson