Presskonferens

Under måndagen arrangerades en presskonferens i samband med att den internationella konferensen "Every Child has the Right to..." inleddes i Malmö. På presskonferensen deltog politiker, forskare och unga omsorgsgivare.

I morse gick startskottet för den internationella konferensen "Every child has the right to". Konferensen pågår i tre dagar och riktar fokus mot unga omsorgsgivare. Under dagen arrangerades en presskonferens med Elizabeth Hanson, FoU-ledare vid Nka och professor vid Linnéuniversitetet, de unga omsorgsgivarna Ailsa Tweedie och Lisa Dahlgren från Storbritannien och Sverige, Lena Hallengren (S), ordförande Riksdagens utbildningsutskott, Anders Åkesson (MP), regionråd i Region Skåne och Carina Nilsson (S), kommunalråd i Malmö, samt professorerna Saul Becker, University of Birmingham, och Theo Gavrielides, The IARS International Institute, London. En av frågorna handlade om vad arrangörerna hoppas att den internationella konferensen ska leda till.

– Vi hoppas att vi ska bli inspirerade tillsammans och kunna enas kring ett antal prioriterade områden för handling. På regional, nationell och internationell nivå, säger Elizabeth Hanson.

Theo Gavrielides påtalade vikten av att omsätta ord till handling.

– Det är en sak att prata och en annan sak att faktiskt göra något.

"Måste jobba långsiktigt"

Konferensen "Every child has the right to" arrangeras i Malmö på Clarion Hotel & Congress Malmö Live. Under presskonferensen var både Anders Åkesson( MP), regionråd i Region Skåne, och Carina Nilsson (S), kommunalråd i Malmö, på plats.

– Vi måste se till så att alla får tillgång till skola och högre utbildning, säger Carina Nilsson.

Anders Åkesson menade att det krävs ett långsiktigt och brett perspektiv för att nå dit.

– Vi måste se till hela familjen, och vi måste jobba långsiktigt.

Lära oss av varandra

Det övergripande målet med den pågående konferensen är att maximera barns hälsa, välbefinnande utveckling och utbildning. När det gäller Sverige så menar Lena Hallengren att saker och ting går i rätt riktning. Även om det finns flera svårigheter på vägen.

– Jag tycker att vi är på rätt väg.

– Å andra sidan så har vi alltid den här diskussionen kring välfärdsstatens ansvar och vårdandet som en del av det frivilliga åtagandet och det är inte alltid lätt att göra det bästa av det, säger Lena Hallengren.

"Politik är politik"

Storbritannien ligger i täten i frågor som rör unga omsorgsgivare. Därmed inte sagt att britterna kan slå sig till ro. Tvärtom.

– Andra länder kan lära sig från Storbritannien men Storbritannien kan också lära sig från andra länder. Bara för att vi är där uppe nu betyder inte att vi alltid kommer vara det. Politik är politik och just nu råkar unga omsorgsgivare vara populära i Storbritannien. Men det betyder inte att de alltid kommer vara det, Saul Becker.

Att kunna prata om det svåra

Under konferensen samlas deltagare från hela världen. Två av dem är de unga omsorgsgivarna Lisa Dahlgren och Aisla Tweedie.

– I Storbritannien och Skottland har vi blivit besatta av att prata konstitutionell politik. Vi pratar om konstitutionen och om flaggor. Vi måste gå tillbaka till "Bread and butter"-ämnen. Och prata mer om saker som sociala skyddsnät, säger Ailsa Tweedie.

Under sitt arbete i barnrättsorganisationen Maskrosbarn har Lisa Dahlgren talat med unga omsorgsgivare om deras behov. Ofta handlar det om att kunna prata om svåra saker med vuxna. Det finns också en önskan om att få information – till exempel om det stöd och den hjälp som redan finns.

– Det finns så mycket vi kan göra. Till exempel att våga prata om psykisk ohälsa och missbruk. Och ge information om vilken hjälp som finns att få, säger Lisa Dahlgren.

Text: Emil Svensson
Foto: Helena Isaksson

Senast uppdaterad 2021-10-28 av Josefine Göransson, ansvarig utgivare Lennart Magnusson