Papporna som vill lyfta varandra och andra
När deras vägar möttes fattade de omedelbart tycke för varandra. Förutom att Niclas Wennerlund, Patrik Blomqvist och Niclas Lernberger är funkispappor delar de också värderingar om livet. I sin föreläsning på Anhörigriksdagen 2021 pratade de om sina erfarenheter av att våga öppna upp och vara sårbar, och att i detta upptäcka att man inte är ensam.
Det är lätt att tro att man inte duger, räcker till, och att ständigt leva med dåligt samvete. Men det är också lätt att tro att man är ensam om dessa tankar. Så inleder Niclas Lernberger, pappa till en 12-årig son med funktionsnedsättning föreläsningen på Anhörigriksdagen 2021.
Niclas säger att han alltid gillat att prata. Han märkte ganska tidigt att när han började prata om de känslor som kom med papparollen, så började andra pappor prata också.
Niclas Lernberger. Foto: Privat
– När jag berättade hur jag mår, så började andra också göra det. Jag märkte hur många som är i djupa mörka hål. Genom att börja prata blir vi starka på riktigt, det är inte bara en klyscha. Jag får kraft och energi av att känna igen mig i andra.
Patrik Blomqvist håller med. När hans andra son föddes för 14 år sen började en berg- och dalbana som han och familjen fortfarande åker i.
– Det är en berg- och dalbana av känslor – sorg, oro, trötthet, ilska men också kärlek och glädje. Det sliter och jag känner en stor trötthet. Jag vill mycket men orkar inte. Det finns ingen laddare till batteriet jag haft från start. Dels är det kraven utifrån, att få ihop vardagen, men också en ständig oro för mitt barn, och vad som händer med honom när inte vi finns där längre.
Niclas Wennerlund nickar. Hans dotter föddes för 24 år sedan. Under de år som passerat har han hunnit fundera på de här sakerna många gånger. Han har kommit fram till att något av det viktigaste är att få ventilera sina tankar och känslor med andra som förstår.
– Jag har fortfarande svackor, men saker har blivit vardag och jag kan hantera när det händer. Men jag hämtar energi genom att våga prata med er om sånt som är svårt och jobbigt. Det har hjälpt mig. Många har inte den ventilen.
Jämförelsen med andra ett stort problem
Niclas Lernberger tror att ett stort problem är att vi idag hela tiden jämför oss med andra, till exempel på sociala medier. Att istället stanna upp, vara närvarande och se sitt barn, är nycklar han försöker använda i sitt föräldraskap.
– Alla människor har behov att få känna sig sedda, hörda, förstådda och bekräftade. När vår son fick sin diagnos insåg jag att jag innan dess försökt få in honom i vår värld och jämfört honom med andra barn. Men jag tror att det man fokuserar på växer, och vi hade fokuserat på alla felen.
Niclas säger att när han lämnar sig själv, och går in i sonens värld kan de mötas där.
– Vad jag säger eller gör spelar inte så stor roll. Att bara finnas till räcker så långt. Att släppa sitt dåliga samvete och finnas till hands. Vi kanske inte räcker till, men vi kan finnas till, som författaren Tomas Sjödin säger.
Patrik Blomqvist. Foto: Privat
Patrik Blomqvist nickar och fortsätter:
– Jag har tänkt att jag skulle vilja befinna mig i min sons huvud en dag för att förstå honom bättre. Det är en sorg att inte förstå honom fullt ut.
De beskriver båda hur de genom att försöka släppa på sina föreställningar om hur saker och ting ska vara fått se nya sidor av sina barn.
Som när Patrik Blomqvists son nyligen tog hand om sina nytvättade kläder själv. Eller när Niclas Lernbergers barn hjälpte till att måla om hemma. De beskriver båda den lycka och stolthet barnen visat när de fått känna sig viktiga och behövda, och att det varit mycket mer värt än att resultatet blev som de båda papporna hade önskat.
För Niclas Wennerlund har en stor nyckel varit att lära sig att kommunicera med sin dotter, och de har uppfunnit en egen aktivitet när de tittar på musiktävlingar på tv tillsammans, där hon använder en gul och grön knapp för att visa honom vad hon tycker om bidragen.
"Yngre pappor vågar visa känslor mer"
Niclas Wennerlund tror att framför allt många pappor har svårt att prata om känslor när de träffar andra.
– Det blir det här ytliga, att man pratar fotboll. Men jag märker att yngre pappor vågar mer.
Nicklas Wennerlund. Foto: Privat
Han tycker själv att han vågar vara sårbar och prata om sånt som är på riktigt. Men ibland känner han att han har en inneboende stolthet som gör att han inte vill ta emot hjälp. Som när dottern fick ett epilepsianfall under en löptur i skogen.
– Jag tänkte "jag ska fixa det själv". Andra ville hjälpa till, men min reptilhjärna ville skydda henne.
Niclas Lernberger säger att uppfattningen om att man är den enda som vet hur det är, är en missuppfattning som ofta ställer till det. Samtidigt blir familjerna ofta bemötta så.
– Det kan ibland kännas som att man uppfinner hjulet och att man är försökskanin i mötet med de som ska hjälpa oss och vårt barn. Men vi är inte den första familjen som haft det så här. Jag försöker tänka och tro det bästa om de som ska hjälpa våra barn, lägga energin på rätt sak.
Patrik Blomqvist flikar in att många bra tips om var man hittar hjälp och stöd har kommit just genom samtal med andra föräldrar.
– Ju mer jag öppnar upp mig ju mer information och tips får jag. Det är så lätt att bara leva på i sin slutna lilla värld, för att man är slutkörd. Men det finns tips att få.
"Du är inte ensam"
Att upptäcka att man inte är ensam och tillsammans lyfta och hjälpa varandra är de tre pappornas huvudbudskap. Det bästa sättet att upptäcka att man inte är ensam är att öppna upp och själv börja berätta om sin situation.
– Vi kommer vinna så mycket på om fler vågar. Visst, det är läskigt att kasta sig ut, men det är värt det, säger Niclas Lernberger, och Patrik Blomqvist fortsätter:
– Genom att våga vara öppen, kommunicera och vara sårbar kommer du upptäcka att du är inte ensam.
Niclas Wennberger nickar.
– Ja. Att tillåta sig att ha dippar och sen kravla sig ur dem är viktigt. Men också att gilla läget och försöka anpassa sig till situationen. Du är inte ensam.
FUNKISPAPPOR
Funkispappor består av Niclas Wennerlund, Patrik Blomqvist och Niclas Lernberger. Förutom att föreläsa om livet som funkispappor släpper de inom kort podden "Funkispappor" som kommer finnas där poddar finns.
Text: Anna Pella
Publicerad 2021-12-01
Senast uppdaterad 2021-12-01 av Josefine Göransson, ansvarig utgivare Lennart Magnusson