Råd, stöd och information

En man och en kvinna sitter på en bänk vid en sjö.

Foto: Pexels

På denna sida samlar vi länkar till andra webbplatser där du kan läsa mer om sorg och anhörigstöd i samband med en närståendes bortgång.

1177 – Sorg när någon har dött
Hos 1177 finns information om hur det kan vara att sörja någon som har dött. Texten på sidan riktar sig till vuxna.

1177 – Sorg hos barn och unga
På 1177 finns information och tips på hur man kan möta barn och unga som sörjer att någon i familjen har dött. 

Betaniastiftelsen
Här finns webbutbildningar som vänder sig till yrkesverksamma och andra som möter människor i sorg efter dödsfall. 

BRIS – gruppstöd för familjer där en förälder tagit sitt liv
Bris anordnar stödhelger där föräldrar får stöd i föräldraskapet, sorgen och saknaden. Barnen har i sin tur möjlighet att få stöd från jämnåriga.

Bräcke diakonis stödgrupper för unga och familjer i sorg
Bräcke Diakoni och Västra Götalandsregionen anordnar stödgrupper för barn och vuxna som har förlorat en förälder eller partner genom dödsfall. Syftet med stödgrupperna är att ge möjlighet för barn och vuxna att dela sina tankar och känslor med andra som befinner sig i en liknande situation. Alla är välkomna till grupperna, oavsett vilken kommun man tillhör.

Efterlevandeguiden
Här finns det samlad information från myndigheter som kan underlätta det praktiska i samband med en närstående persons dödsfall.

Ericastiftelsen
Ericastiftelsen erbjuder insatser till barn och unga samt deras anhöriga i samband med kriser och trauman. Här finns också råd, information och stöd till yrkesverksamma.

Första hjälpen vid sorg
Svenska kyrkan har samlat konkreta tips för personer som vill stödja och finnas där för den som sörjer en närståendes bortgång. Materialet finns på teckenspråk och flera olika språk.

Randiga huset
Randiga huset är en ideell organisation som arbetar för att barn, ungdomar och familjer som har förlorat eller kommer att förlora en viktig person i dödsfall ska få stöd. Här finns bland annat mer information om sorg, hur man kan bemöta barn som är i sorg och barns egna berättelser.

SPES (Suicidprevention och efterlevandestöd)
Här finns information om SPES stödlinje, SPES stödchatt och digitala samtalsträffar för alla som har mist någon genom självmord. SPES har kontaktpersoner och anordnar fysiska träffar runt om i landet.

Senast uppdaterad 2024-11-07 av Josefine Göransson, ansvarig utgivare Maria Nilsson