Stöd efter närståendes dödsfall

Två kvinnor på promenad i en skog under hösten.

Foto: Pixabay

Att förlora en familjemedlem, vän eller en annan betydelsefull person är en svår händelse. En del dödsfall är väntade medan andra är plötsliga och chockartade. Oavsett kan sorgen för den anhöriga vara tung och behovet av stöd stort.

De flesta upplever sorg någon gång i livet. Även om sorgen efter en närståendes död är individuell finns det personer med liknande erfarenheter och upplevelser. Som anhörig kan det vara hjälpsamt att se att det man går igenom är normala reaktioner på en svår situation och att få ta del av råd, information och stöd kan underlätta situationen.

När en närstående går bort till följd av allvarlig sjukdom eller hög ålder kan döden ses som förväntad. Sorgen är för många tung och för en del kan det vara skönt att få stöd att hantera sina känslor, tankar och saknaden efter sin närstående.

Vid så kallade traumatiska dödsfall beskrivs dödsfallet som plötsligt, våldsamt, förtida och/eller stigmatiserande. För vissa anhöriga kommer dödsfallet som en blixt från klar himmel och dödsfallet blir första kontakten med stöd och vård. För andra kan dödsfallet komma efter år av kamp mot psykisk ohälsa. Traumatiska dödsfall såsom självmord, olyckor och våldsbrott väcker frågor kring om och varför hos de efterlevande och omgivningen. Att dessa anhöriga fångas upp och erbjuds anpassat stöd är av stor vikt och ibland till och med livsavgörande då de själva kan må psykiskt dåligt.

Under rubriken Råd, stöd och information länkar vi till webbplatser där du kan läsa mer om anhörigstöd när en närstående gått bort. Under Inspelat material finns föreläsningar och relevanta filmer. Vill du ta del av rapporter, avhandlingar och annat publicerat material kopplat till ämnet hittar du dessa under rubriken Litteratur.

Senast uppdaterad 2024-11-07 av Josefine Göransson, ansvarig utgivare Maria Nilsson