Utbildnings- och informationsmaterial
På denna sida tipsar vi om utbildningar och informationsmaterial som berör området psykisk ohälsa.
Anhörigfoldern "Du som stödjer någon i din närhet kan också behöva stöd och hjälp"
Foldern Du som stödjer någon i din närhet kan också behöva stöd och hjälp innehåller kortfattad information om vem som är anhörig, vilka stödformer som kan erbjudas och hur man når stödet. I foldern betonas också att anhörigas insatser alltid ska bygga på frivillighet. På folderns baksida finns det möjlighet för kommuner, regioner och intresseorganisationer att gemensamt komplettera med lokala kontaktuppgifter.
Digital kunskapsguide för vuxna anhöriga till personer med psykisk ohälsa
I den här kunskapsguiden kan du ta del av fakta och information om psykisk ohälsa. Anhöriga delar med sig av sina berättelser och du möter personal som i sitt arbete träffar personer med psykisk ohälsa. Förhoppningen är att materialet kan ge vägledning, kunskap och stöd.
Föreläsningsserie: Utveckling av stöd till anhöriga
I en serie föreläsningar kan du ta del av kunskap om anhörigas situation och betydelsen av ett fungerande anhörigstöd. I föreläsningarna delar de medverkande med sig av aktuell kunskap, exempel och erfarenheter. Totalt rör det sig om fem fristående föreläsningar som spelades in under 2021 och 2022.
Guide om äldre vuxna och psykisk (o)hälsa
Den här guiden vänder sig till anhöriga, närstående, personal och alla andra som är intresserade av området äldre personer och psykisk ohälsa. Guiden syftar till att ge övergripande kunskap om området genom korta faktatexter, hänvisningar till filmer, rapporter och forskning.
Huskurer för psykisk hälsa
SKR har i samarbete med Nka och NSPH tagit fram informationsbladet Fem huskurer för psykisk hälsa – för anhöriga och personer med psykisk ohälsa. Huskurerna ska hjälpa människor att stärka sin egen psykiska hälsa med enkla knep.
Utbildningsfilm: Anhöriga till personer med psykisk ohälsa – deras situation och stöd
Den här utbildningsfilmen vänder sig i första hand till den som studerar och som ska arbeta med människor inom hälso- och sjukvården eller inom omsorgen. Här får du information om anhöriga till personer med psykisk ohälsa, deras situation och behov av stöd.
Webbutbildningen Trialog – Att se anhöriga som samspelare
Denna webbutbildning vänder sig till dig som jobbar med vuxna personer med psykisk ohälsa och som kommer i kontakt med deras anhöriga. Syftet med utbildningen är att underlätta för professionella att samspela med viktiga anhöriga som finns bredvid den som tar emot vård eller omsorg.
Webbprogrammet Vuxensyskon i fokus
I detta webbprogram möter du vuxensyskon (personer som har syskon med behov av extra stöd till följd av psykisk ohälsa, sjukdom eller funktionsnedsättning) i olika livssituationer. Här ges också möjlighet att reflektera över teman som ansvar, känslor, skuld, relationer och integritet.
Överenskommelse: Insatser inom området psykisk hälsa och suicidprevention
Överenskommelse mellan staten och Sveriges Kommuner och Regioner 2021-2022
Överenskommelser: Insatser inom området psykisk hälsa och suicidprevention 2022
Tilläggsöverenskommelse mellan staten och Sveriges Kommuner och Regioner
Senast uppdaterad 2024-09-26 av Josefine Göransson, ansvarig utgivare Josefine Göransson