Syskon

Två syskon tittar ut över en damm

Illustration: AI-genererad

Ett särskilt syskonskap

Att växa upp med ett syskon som har en funktionsnedsättning innebär ett särskilt syskonskap, som kan vara både berikande och utmanande. För många syskon innebär detta en balans mellan positiva upplevelser och känslor som kan vara svåra att hantera. Även om varje syskonrelation är unik, visar forskning och syskons berättelser på vissa gemensamma erfarenheter. Många beskriver att de ofta behöver stå tillbaka och anpassa sig, att de tar ansvar för både sig själva och sitt syskon, och att de ibland känner sig ensamma.

Samtidigt framhävs också många positiva aspekter. Det kan handla om en ökad förmåga till empati och tålamod, en utvecklad styrka i att hantera svårigheter, samt en glädje och tacksamhet för relationen med sitt syskon.

Det är viktigt att komma ihåg att syskon också är anhöriga och ibland kan behöva stöd. För barn är det avgörande att vuxna skapar en miljö där barnet kan uttrycka sina känslor och tankar. Dessutom är det värdefullt att barn får "egentid" med sina föräldrar, där uppmärksamheten enbart riktas mot dem, samt möjligheten att möta andra i liknande situationer för att känna gemenskap.

På den här sidan finns reportage, boktips och annat material som handlar om det särskilda syskonskapet, oavsett om det handlar om barn eller vuxna, och om stöd i rollen som syskon och anhörig.

Vera

I filmen ”Man bara vinner en massa”, berättar Vera, 12 år om värdet av att vara med på syskonträffar där hon får träffa andra som också har en bror eller syster med funktionsnedsättning.

Senast uppdaterad 2022-02-06 av Paul Svensson, ansvarig utgivare Lennart Magnusson