Vi var alltid beredda
Författare: Annika Koldenius
Förlag: Weyler förlag
Författaren Annika Koldenius är journalist, litteraturkritiker och bokbloggare. I denna bok berättar hon om sin egen familj, och framför allt om äldste sonen Sam. Sam föddes med en svår och oklar leversjukdom och opererades första gången när han bara var sex veckor gammal. Han genomgick under sina första år många operationer och fick en ny lever, eller delar av ny lever, transplanterad vid tre tillfällen. Under en av operationerna fick han en hjärnblödning som gav honom en del bestående funktionsnedsättningar.
Många gånger fick föräldrarna besked om att situationen för Sam var kritisk och att de måste förbereda sig på att det kanske inte skulle gå att rädda honom till livet. Många var också de gånger då Sam, mot alla odds, repade sig och överlevde krisen. Det blev därför en stor chock för familjen när dagen kom då Sam faktiskt inte klarade krisen utan dog vid elva års ålder.
Boken är skriven i två delar, del 1 Döden tänkte jag mig inte så och del 2 Och när han somnat fortsatte jag att gå. Författaren beskriver sina egna upplevelser från tiden innan Sam föddes och till något år efter det att han avlidit. En gripande beskrivning av hur det är att leva med ett barn som man vet har en mycket svår sjukdom och vara medveten om att livet är mycket skört. Samtidigt pågår livet, och mellan de kritiska perioderna då Sam behöver intensiv sjukhusvård är livet väldigt mycket som för alla andra. De var på ett vis förberedda på att Sam inte skulle överleva och samtidigt kände de sig helt oförberedda när Sam faktiskt dog.
En bok väl värd att läsa om man i sitt arbete, eller privat, kommer i kontakt med familjer som förlorat sitt barn. Jag kan också tänka mig att detta är en viktig bok för föräldrar som själva upplevt förlust av ett barn. Bra att ta del av andras berättelser och känna igen, eller inte känna igen, reaktioner och känslor hos sig själv.
Mona Pihl
Senast uppdaterad 2021-07-07 av Josefine Göransson, ansvarig utgivare Lennart Magnusson