Merkostnadsersättning
Vuxna personer som har merkostnader till följd av sin funktionsnedsättning kan få merkostnadsersättning. Från 1 januari 2019 ersattes handikappersättningen med merkostnadsersättning för vuxna personer som har merkostnader till följd av sin funktionsnedsättning. Merkostnadsersättningen har fem nivåer beroende på hur mycket merkostnader personen har. Det är därför viktigt att se över hela kostnadssituationen.
Merkostnader kan exempelvis vara:
- Hälsa, vård och kost – till exempel kostnader för mediciner, patientavgifter och specialkost.
- Slitage och rengöring – till exempel slitage av kläder, extra tvätt och rengöring.
- Resor –Det kan handla om resor där personen behöver egen bil och inte kan åka kollektivt, eller sjukresor som inte ersätts av regionen.
- Hjälpmedel – till exempel vid inköp, hyra eller försäkring.
- Hjälp i det dagliga livet – till exempel kostnader för god man, hemtjänst eller andra insatser.
- Boende – Exempelvis extra rum eller större bostadsyta som behövs på grund av till exempel hjälpmedel.
- Övriga kostnader som är på grund av funktionsnedsättningen
Ersättningen är inte skattepliktig. Vid ansökan krävs ett läkarintyg som styrker varför merkostnaderna beror på funktionsnedsättningen.
Även anhöriga kan ta ut arvode för uppdraget som god man. Om huvudmannen betalar detta själv kan man sedan ansöka om merkostnadsersättning för detta. Då kommer summan nästan upp i det belopp som krävs för att beviljas ersättningen.
Inspektionen för socialförsäkringen, ISF, har kommit med kritik kring de nya reglerna om merkostnadsersättning som trädde i kraft 2019. ISF menar att det är en ersättning som är svår att få, och Försäkringskassan utreder inte alltid alla kostnader som den enskilde ansökt om ifall de inte tror att kostnaderna kommer att komma upp i den summa som krävs.
Läs mer om merkostnadsersättning för vuxna på Försäkringskassans webbplats
På Försäkringskassans webbplats finns också korta filmer om hur merkostnadsersättning fungerar
Senast uppdaterad 2025-04-03 av Josefine Göransson, ansvarig utgivare Maria Nilsson