Anhörigstöd mitt i livet

"Anhörigstöd mitt i livet" var ett samverkansprojekt mellan näringsliv och Vallentuna och Täby kommuner med syftet att utforma och testa en samverkansmodell för anhörigstöd riktat till yrkesverksamma anhöriga.

Projektets genomförande startade våren 2008, efter att styrgruppen godkänt projektplanen den 20 april samma år. Målsättningen var att genomföra projektet under 2008 men på grund av svårigheter att rekrytera lokala företag som dels var intresserade och dels hade resurser att avvara, i form av medarbetare och/eller chefer som kunde delta i projektet, kunde utbildningen inte genomföras förrän i slutet av 2008 och tidig vår 2009. Målet var att företagen/arbetsgivaren vid projektets slut skulle ha kunskap om anhörigstöd och känna till vilka resurser som finns i respektive kommun.

Genomförande

Projektet hade redan före genomförandefasen inletts med en kunskapsinventering, vilket innefattade studiebesök hos Carers UK och stiftelsen Counsel & Care i London. Kontakt hade också tagits med kommunernas näringslivskonsulter för att ge dem information om projektet och få hjälp med orientering om företag i kommunerna. Under våren 2008 pågick sedan ett omfattande arbete med att nå företag och skapa intresse för att delta i projektet. Informationsmaterial utarbetades och under våren 2008 bjöds företag in för att få information om projektet, om anhörigstöd och vad anhörigvårdare har för behov av stöd. Även en informationsdag för informationsgruppen anordnades. Under rekryteringsfasen besökte projektledarna också lokala möten hos företagarorganisationerna i Täby och Vallentuna. De informerades om projektet för att kunna medverka till spridning av information och därmed rekrytering till projektet.

Utbildning

Utbildningen har omfattat fem dagar med syfte att ge deltagarna förståelse för anhörigas situation och krisreaktioner. Deltagarna har också fått information om Täbys och Vallentunas anhörigstöd och insatser som kan erbjudas.

Utbildningen innehöll följande moment:

  • Presentation, introduktion samt idéns framväxt
  • Teori och fakta - vad säger forskningen om begreppet anhöriga?
  • Att vara anhörig och yrkesverksam – möte med experten – en anhörig mitt i livet delar med sig av sina erfarenheter
  • Hälsoarbete? Arbetsplatsanpassat anhörigstöd sett ur ett förebyggande folkhälsoperspektiv
  • Livets berg- och dalbana. Att möta människor i kris, empati, stödsamtal och lyssnandets konst
  • Vilket stöd erbjuds lokalt och nationellt? Historik, lagstiftning, visioner och konkreta stödformer
  • Vad innebär arbetsplatsorienterat anhörigstöd?
  • Anhöriggrupper och anhörigutbildning
  • Hjälpmedel som en väg att underlätta i vardagen
  • Anhörigas organisering – hur kan intresse-, stöd- och anhörigföreningar utgöra en resurs
  • Att verka som Anhörigmentor – vad innebär rollen och hur tar jag tillvara och överför kunskap och insikter till andra?
  • Metoder för dokumentation och utvärdering av anhörigstödsinsatser
  • Formulering av handlingsplan för det fortsatta arbetet

Utbildningen avslutades i början av maj 2009 med ett seminarium för chefer och deltagarna i utbildningen/föreslagna anhörigmentorer, personalhandläggare, arbetsmiljöombud och fackliga ombud. Vid seminariet gavs möjlighet till fördjupad information om projektet och om hur företag kan arbeta stödjande och förebyggande med råd och stöd till medarbetare som också är anhörigvårdare. Dagen gav också utrymme för dialog och erfarenhetsutbyte mellan företagen/organisationerna.

Slutsats

Slutligen kan vi, som ansvarat för detta projekt, konstatera att vi idag ser att vi lyckats att implementera anhörigstöd i företag samt att vi lyft dessa viktiga frågor och startat en ny process i arbetslivet. Även om vi börjat i liten skala har vårt projekt väckt stort intresse och vi har nått fler och vidare än vad vi hade kunnat föreställa oss när projektet startade. Vi avslutar detta inledande projekt med känslan av att det är och kommer att bli ett värdefullt arbetssätt och en nyhet för framtidens företag. Vi ser fram emot den fortsatta utvecklingen av anhörigstöd i arbetslivet!

Sökord/område: Kombinera förvärvsarbete och anhörigvård

Projektperiod: 2008-2009

Finansiering: Projektet finansierades med medel från Länsstyrelsen

Huvudman: Täby kommun och Vallentuna kommun

Kontaktpersoner: Inger Kjellerby-Åberg, anhörigkonsulent, Vallentuna kommun.
Boel Edbohm, anhörigkonsulent, Täby kommun. 
Ann Catrine Eldh, FoU-chef, FoU Seniorium.
Gunilla Matheny, utbildningsledare, Eximus AB. 

Hemsidor: 
Vallentuna kommun – anhörigstöd
Täby kommun

Publikation: "Anhörigstöd mitt i livet" Slutrapport 2009

Artikelansvarig: Fredrik Jansson

Senast uppdaterad 2022-08-10 av Josefine Göransson, ansvarig utgivare Lennart Magnusson