Digitalt stöd till anhöriga – ett komplement till stöd på plats

Illustration: Mattias Gordon
Välkomna till ett webbinarium som kommer att ge exempel på nationell samverkan och inspirera till att erbjuda digitalt stöd till anhöriga.
Innehåll:
- Mindfulness för anhöriga. Samarbete mellan Hudikvalls, Eslövs, Ängelholms kommuner samt Landskrona stad och Region Gotland
- Digital grupp för föräldrar som har barn med sällsynta diagnoser. Samarbete mellan Centrum för sällsynta diagnoser (CSD) och Sveriges kommunala anhörigstöd.
- Digital samtalsgrupp för vuxensyskon. Samarbete mellan Nationellt kompetenscentrum anhöriga och Anhörigkonsulenter i nationellt nätverk för vuxensyskon.
- Digital stödgrupp YTAN för unga anhöriga som har närstående med neurodegenerativ sjukdom. Arvsfondsprojekt YTAN – Riksförbundet Huntingtons sjukdom, Nationellt kompetenscentrum anhöriga, Alzheimerfonden, CSD Network och ALS-fonden.
Medverkande:
- Camilla Marcusson, Samordnare stöd till anhöriga, Eslövs kommun
- Mikael Nylander, Anhörigkonsulent i Danderyds kommun
- Marie Thorstensson, Anhörigkonsulent i Nyköpings kommun
- Ingela Stålgren, Anhörigsamordnare i Trollhättans kommun
- Maria Ahlqvist, Nationellt kompetenscentrum anhöriga
När: 29 oktober kl 8.30 - 10.00
Var: På webben via Zoom
Webbinariet är öppet för alla och är helt kostnadsfritt.
För mer information och kontakt

Maria Ahlqvist
Möjliggörare/praktiker, Anhöriga och funktionsnedsättning
072-465 80 46
Maria är socionom och har arbetat som kurator på Habiliteringen vid Riksgymnasiet för ungdomar med rörelsehinder, Bräcke diakoni. Hon har också bred erfarenhet av anhörigfrågor och har bland annat varit med och utformat två material att ha som utgångspunkt för samtal: Studiecirkelmaterialet "När jag inte längre är med" som vänder sig till föräldrar som har vuxna söner och döttrar med funktionsnedsättning, och samtalsmaterialet "Fokus på mig, Vuxensyskon" för den som är syskon till någon med långvarig sjukdom eller funktionsnedsättning.
Maria har mött många föräldrar till barn och unga med funktionsnedsättning genom att vara ledare för samtalsgrupper och föräldrahelger där föräldrar till barn med olika diagnoser har fått möjlighet att träffas.
Maria har mött många föräldrar till barn och unga med funktionsnedsättning genom att vara ledare för samtalsgrupper och föräldrahelger där föräldrar till barn med olika diagnoser har fått möjlighet att träffas.
Senast uppdaterad 2025-04-28 av Paul Svensson, ansvarig utgivare Maria Nilsson