Nätverk: Ofrivillig ensamhet hos anhöriga

Två kvinnor sitter på en parkbänk och dricker kaffe.

Genrefoto: Pexels

Välkommen till det nationella nätverket som arbetar för att motverka ofrivillig ensamhet hos anhöriga. Nätverket leds av Nationellt kompetenscentrum anhöriga (Nka).

Ofrivillig ensamhet drabbar många och kan bidra till allvarlig fysisk och psykisk ohälsa. Anhöriga är en särskilt utsatt grupp för ofrivillig ensamhet då deras omsorgsansvar kan göra det svårt att upprätthålla sociala kontakter och intressen. Det finns också en risk att ensamhet uppstår mellan partners – en ensamhet i tvåsamheten. 

Nka:s nationella nätverk arbetar för att stödja, stimulera och bidra till ökad kunskap om ofrivillig ensamhet hos anhöriga. I nätverket ingår framförallt anhörigkonsulenter, verksamhetsutvecklare från kommunala verksamheter, ideella organisationer och vård och omsorgsverksamheter, men alla som vill bidra till att minska ofrivillig ensamhet hos anhöriga är välkomna att delta.

Gruppen träffas digitalt några gånger om året för samtal, erfarenhetsutbyte och inspiration!

Vill du veta mer?
Kontakta Susanne Rolfner Suvanto, se kontaktuppgifter nedan.

För mer information

Foto på Susanne Rolfner Suvanto
Susanne Rolfner Suvanto

Möjliggörare/praktiker – Äldre

Jag har arbetat många år inom områdena äldre och psykiatri. Allt ifrån undersköterska till statliga utredning om en nationell kvalitetsplan för vård och omsorg om äldre personer. Specialistområde äldre och psykisk ohälsa samt existentiella frågor. På de övriga 50 procenten arbetar jag i det egna företaget Omvårdnadsinstitutet med föreläsningar, utredningar, expertstöd till kommuner, regioner och myndigheter. Egen erfarenhet av att ha vårdat mina båda föräldrar till livets slut.

Senast uppdaterad 2025-01-07 av Josefine Göransson, ansvarig utgivare Lennart Magnusson