Utåtriktat och uppsökande arbete – Folkhälsoutvecklare

I ett område i Kronoberg har information om sjukvården svårt att nå stora delar av befolkningen vilket innebär bristande tillgång på vård. Stora delar av invånarna har utländsk bakgrund och andra hälsokulturer, språkbrister eller utanförskap är några av anledningarna till att information och kommunikation med invånarna i området inte fungerat optimalt. Region Kronoberg har därför anlitat en folkhälsoutvecklare inom primärvården som har sin bas på en vårdcentral i området.

Folkhälsoutvecklarens uppdrag är att bygga broar mellan invånarna och vårdcentralen för att förebygga sjukdomar, främja hälsa och utveckla det preventiva arbetet. Målet är dels att nå ut med viktig information om hur sjukvårdssystemet fungerar i Sverige, dels informera om hur man kan ta hand om sig hemma för att minska trycket på vårdcentralen men även att undersöka vad för typ av behov som finns hos befolkningen i området och hur ohälsa kan förebyggas.

Genomförande och resultat

Detta har gjorts genom att bland annat utbilda personalen om andra typer av hälsokulturer för att skapa en ökad förståelse för personen och sätt att hantera det. Folkhälsoutvecklaren har också pratat med många familjer i området, dels för att förstå vårdbehovet och dels för att informera. Folkhälsoutvecklaren menar att det i området finns många familjer där anhöriga exempelvis inte vill att deras äldre ska bo på äldreboende, men inte vet hur de ska möta deras behov hemma. Stigmat kring psykiska sjukdomar gör att närstående i flera fall hålls hemma då det finns fördomar och rädsla för psykiatrin eller för vad andra i området ska tycka. Folkhälsoutvecklaren försöker här att informera kring systemets funktioner och hur de kan gå till väga för att få den hjälp och det stöd de behöver. En gång i veckan har han även mottagning då personer som talar andra språk kan komma och ställa frågor och få hjälp.

I dagsläget är mycket av arbetet i startgroparna och det utvecklas succesivt. Bland annat ska folkhälsoutvecklaren kontakta kommunens anhörigstödjare för att eventuellt utarbeta ett samarbete. Det stöd och den hjälp som erbjuds för tillfället kan tänkas avlasta anhöriga och hjälpa att minska anhörigas oro om de får hjälp att förstå systemet och vet hur de ska söka vård och hjälp.

Referenser

Mer information om Folkhälsoutvecklaren och dennes arbete

Intervju: Folkhälsoutvecklare Abdulkadir Ismael Ahmed

Sammanställt av: Linnéa Sennemark Aldman
Publicerat: 2022-10-05

Senast uppdaterad 2022-10-05 av Josefine Göransson, ansvarig utgivare Lennart Magnusson