Strategi Region och kommun Danderyd, Stockholm

Danderyds kommun har tillsammans med Region Stockholm arbetat för att ta ett helhetstag kring arbetet med att förebygga ohälsa hos invånarna i Danderyd. Arbetet initierades av Hälso- och sjukvårdsförvaltningen och närområdescheferna under covid-19 pandemin, då en geografisk samordnare för varje kommun i Stockholm utsågs. Syftet var att samordna insatser geografiskt för ökad effektiviteten och använda resurserna på bästa sätt.

En handlingsplan togs fram i början av pandemin. Grunden i den utarbetade strategin bygger på så kallade klustermöten som under pandemin hölls via Teams (online) en gång i veckan och numer varannan vecka. Sammankallande för klustermötena i Danderyd är den geografiska samordnaren. I klustren ingår alla sex husläkarmottagningar (privat och offentligt) samt representanter från kommunen beroende på vad som är aktuellt, exempelvis demenssamordnare, ASIH-chefer från olika enheter med flera. Även anhörigstödjaren i kommunen har deltagit på enstaka klustermöten när det varit aktuellt men får i regel uppdateringar från mötet från demenssamordnaren (som även har ansvar för äldres anhöriga) som deltar på samtliga möten.

Mötenas innehåll varierar, vissa veckor är det mer avstämningsmöten medan det andra veckor diskuteras eller informeras. Bland annat har den geografiska samordnaren bjudit in olika aktörer för att sprida information inom kommunen och hur man kan hjälpas åt. Exempelvis har BVC och ungdomsmottagningen haft dragningar på några klustermöten vilket skapade nya insikter hos deltagarna, exempelvis om att det finns psykologer på ungdomsmottagningen. Nu planeras en dragning från psykiatrin. Ambitionen är att arbetssättet leder till nya samarbeten och att patienter och anhöriga får ytterligare information om olika typer av stöd och hjälp i kommunen.

På mötena tillfrågas också samtliga deltagare om hur det ser ut i deras verksamheter och om de behöver någon hjälp eller har ny information att delge deltagarna på mötet. Den geografiska samordnaren menar att det handlar om ett prestigelöst samarbete och samverkan mellan olika vårdaktörer. Demenssamordnaren menar att detta även är ett sätt att lyfta anhörigstödet då det synliggörs i kommunen. Demenssamordnaren åker delvis ut till vårdcentralerna och är med på möten för att berätta om sitt arbete, men all personal är inte på plats samtidigt. Genom att demenssamordnaren och cheferna på vårdcentralerna träffas på klustermöten tar cheferna med sig informationen direkt till all sin personal och hon menar att hon märker en skillnad när hon nu ringer till vårdcentralerna då all personal vet vem hon är.

Även möten mellan kommun, primärvård och slutenvården har genomförts med diskussioner om hur övergångarna från slutenvården till primärvården kan bli smidigare och patientsäkrare. Den geografiska samordnaren menar att det handlar om att minska hindrande föreställningar om varandras verksamheter genom att de nu vågar prata med varandra, lära känna varandra och nätverka. Hon menar att när människor känner varandra lite tas fler initiativ till kontakt för att lösa problem som uppstår eller för att diskutera en lösning på exempelvis en eventuell överföring av en patient mellan instanser.

Den geografiska samordnaren har även möten med närområdets chef samt representant från Hälso-sjukvårdsförvaltningen och information förs därmed smidigt över åt båda hållen. En styrgrupp med kommunens socialdirektör, den geografiska samordnaren med flera andra aktörer har bildats, där de diskuterar samverkan och utveckling, något den geografiska samordnaren menar har funkat bra.

Kommunens anhörigstöd har även deltagit på vårdcentralers planeringsdagar för att ytterligare belysa vikten av och konkretisera anhörigstöd för personalen. Anhörigstödjarens namn och telefonnummer finns även med på alla utskick som vårdcentralen gör, även till patienter. Demenssamordnaren menar även att det finns broschyrer om anhörigstödet som doktorer delar ut till berörda under besök på VC.  

Arbetet med geografiska samordnare har permanentats i regionen och Danderyds regionala samordnare menar att nätverkandet och samverkan är jätteviktigt för ett smidigt och effektivt system. Resultatet är ett närmare samarbete mellan Region och kommun och ett effektivare patientflöde.

Referenser

Intervju Demenssamordnare: Catherine Berglund

Intervju Geografisk samordnare: Camilla Lannefors 

Sammanställt av: Linnéa Sennemark Aldman
Publicerat: 2022-10-19

Senast uppdaterad 2022-10-19 av Josefine Göransson, ansvarig utgivare Lennart Magnusson