Äldre- och socialförsäkringsministern Anna Tenje besökte Nka

Maria Nilsson, Måns Linge, Anna Tenje, Hanne Lindqvist och Lennart Magnusson står på rad.

Maria Nilsson, forskare och verksamhetssamordnare vid Nka, Måns Linge (M), 1:e vice ordförande omsorgsnämnden Kalmar, Anna Tenje (M), äldre- och socialförsäkringsminister, Hanne Lindqvist (M), oppositionsråd Kalmar, och Lennart Magnusson, verksamhetschef vid Nka.

Under måndagen besökte äldre- och socialförsäkringsminister Anna Tenje (M) Nationellt kompetenscentrum anhöriga (Nka). Vid besöket presenterade Nka delar av sin verksamhet och lyfte olika utmaningar så som anhörigas hälsa, sociala delaktighet och ekonomi. Man diskuterade också den demografiska utvecklingen och hur svårigheter med att kunna rekrytera och behålla personal kan komma att påverka anhöriga.

– Att stötta anhöriga kommer bli en viktig pusselbit framöver. Det är en prioriterad och viktig fråga, säger Anna Tenje.

Vid besöket medverkade även Hanne Lindqvist (M), oppositionsråd Kalmar, och Måns Linge (M), 1:e vice ordförande omsorgsnämnden Kalmar. Mötet gav Nka en möjlighet att lyfta fram aktuella frågor som berör anhöriga och särskilt peka på de områden där man ser behov av utveckling. Lennart Magnusson, verksamhetschef vid Nka, framhöll bland annat betydelsen av att anhöriga kan kombinera arbete eller studier med att ge omsorg till en närstående. Genom rätt stöd kan de anhöriga fortsätta arbeta vilket ger möjlighet till ett socialt liv och bättre ekonomiska förutsättningar.  

– Nka arbetar just nu tillsammans med Region Kalmar län för att uppmärksamma yrkesverksamma anhöriga på arbetsplatsen. Det handlar om att skapa medvetenhet om hur man möter varandra på jobbet, hur man kan lyfta frågan om anhörigskap i medarbetarsamtal, och att öka kunskapen om anhörigas situation bland cheferna, säger han. 

Digitalt anhörigstöd

Under besöket diskuterades även den digitala utvecklingen och digitalt anhörigstöd. Maria Nilsson, forskare och verksamhetssamordnare vid Nka, lyfte fram digitaliseringens möjligheter och hur AI skulle kunna användas för att underlätta för anhöriga.

Anna Tenje.

Äldre- och socialförsäkringsminister Anna Tenje.

– Något som många anhöriga efterfrågar är information och där kan AI komma till användning. Idag behöver många anhöriga söka sig till information på internet, men genom interaktion med hjälp av AI kan man underlätta den processen. Till exempel skulle anhöriga på ett enkelt sätt kunna efterfråga vägledningar för hur man ska söka ersättning eller be om instruktioner för olika vårdinsatser.

Nka ser stor potential med att utveckla det digitala anhörigstödet och tror bland annat att det kan leda till att fler anhöriga kan få stöd. Genom att erbjuda stöd på distans skulle man kunna nå fler anhöriga och erbjuda ett likvärdigt stöd oavsett var man bor.    

Under besöket lyfte Nka också fram sin pågående webbinarieserie om att vara anhörig till någon med demenssjukdom, arbetet med att sprida kunskap om barn och unga som är anhöriga, samt några av verksamhetens pågående och avslutade projekt.

Anhörigas insatser får inte tas för givet

Anna Tenje konstaterar efter besöket att det finns flera utmaningar som samhället står inför, bland annat den demografiska utvecklingen. Hon trycker också på att den ofrivilliga ensamheten behöver minska och att anhörigas insatser inte får tas för givet.

– Jag tar med mig flera saker från idag. Dels hur Nka arbetar – vad de gör och vad de har gjort. Det arbetet är en viktig del i att stärka anhörigperspektivet. Jag tar också särskilt med mig det här med digitalisering och AI och hur man kan arbeta med det kopplat till anhöriga, säger hon.

– De digitala möjligheterna vad gäller stöd och hjälp till anhöriga är väldigt bra om man kan använda dem på rätt sätt.

Text och foto: Josefine Göransson
Publicerad 2024-11-19

Senast uppdaterad 2024-11-19 av Josefine Göransson, ansvarig utgivare Lennart Magnusson