YOUNG-KIN
Barn som anhörigas psykiska hälsa: Kartläggning av deras hälsa och testning av psykosocial intervention
YOUNG-KIN-projektet handlar om det psykiska välbefinnandet hos barn som anhöriga, det vill säga barn som har en föräldrar eller annan närstående med psykisk ohälsa, funktionsnedsättning, allvarlig fysisk sjukdom eller skada, som är beroende av alkohol eller andra droger, eller som oväntat dör.
Projektet visar på livsvillkoren för barn som anhöriga (12–15 år) och inverkan på deras psykiska välbefinnande. Likaså samskapar och testar projektet en psykosocial intervention för primär och sekundär prevention av psykisk ohälsa, kopplad till att vara barn och anhörig.
Projektet syftar till att ge svar på följande forskningsfrågor:
• Vad är prevalensen och fördelningen av Barn som anhöriga i Sverige utifrån demografiska och socioekonomiska förhållanden samt psykosociala hälsotillstånd?
• Vilka är barn som anhörigas livsvillkor och vilka är riskfaktorerna för deras psykiska välbefinnande?
• Skiljer sig livsvillkor och riskfaktorer åt mellan flickor och pojkar som är barn som anhöriga?
• Vilka är behoven och preferenserna för stöd kring psykisk hälsa bland barn som anhöriga?
• Är projektets psykosociala interventionsprogram för barn som anhöriga effektivt och hållbart?
Data och metod
Projektet har en ”mixed methods-design” som inkluderar fyra delstudier:
1. Utveckling av en teoretisk och konceptuell modell
2. En enkätundersökning bland barn/ungdomar i åldrarna 12-15 år
3. En randomiserad kontrollerad studie (RCT) som testar en psykosocial intervention för barn som anhöriga
4. Organisering av Blandade Lärande Nätverk (BLN) med slutanvändare och intressenter.
Projektet består av fem vetenskapliga arbetspaket (work packages WPs):
• WP1: Teoretisk och konceptuell modell för barn som anhöriga
• WP2: Datainsamling genom enkätundersökning, datainsamling och analys
• WP3: Design av en psykosocial intervention, implementering och utvärdering
• WP4: Engagera användare och intressenter genom BLN och ett internationellt råd bestående av åtta experter från olika europeiska länder
• WP5: Öka medvetenheten i samhället och uppnå samhällspåverkan
Samhällsutmaning
Barn som anhöriga är en underutredd grupp av barn/ungdomar som dock ofta hamnar i svåra livssituationer (på grund av hälsoproblem hos familjemedlemmar), psykisk ohälsa och social ojämlikhet. Projektet ska sprida ljus över prevalensen, den psykiska ohälsan och behoven, samt effektivt stöd för barn som anhöriga i Sverige.
För mer information:
FoU-ledare och forskare
Under sin yrkesverksamhet har Elizabeth arbetat nationellt och internationellt med forskning, utveckling och utbildning inom anhörigskap och anhörigstöd i ett livsloppsperspektiv med ambitionen att forska och utveckla nya innovativa tjänster för närstående i behov av hjälp, vård och stöd och deras anhöriga. En forskning och utveckling som sker i samverkan med såväl de närstående och deras anhöriga som vård- och omsorgspersonal och beslutsfattare.
Hon är sedan många år styrelseledamot i Eurocarers, där hon också varit ordförande. Eurocarers är en europeisk icke-statlig organisation bestående av nationella forskningscentra och nationella anhörigföreningar från EU:s alla 28 medlemsländer.
Elizabeth leder Nka:s forskninggren vid Linnéuniversitetet. Hon är huvudforskare i ett flertal forskningsprojekt med finansiering från Forte och familjen Kamprads stiftelse och i det stora EU Horizon Europé-projektet WELL CARE med femton parter i fem länder och tolv samverkansparter i Sverige. Vidare var Elizabeth en av initiativtagarna till ansökan om att få driva det nationella kompetenscentret för anhörigfrågor – Nka.
Senast uppdaterad 2023-01-17 av Paul Svensson, ansvarig utgivare Lennart Magnusson