Stödgrupper

Det finns flera olika typer av stödgrupper. De flesta typer av stödgrupper har utvecklats från ”Children are people too ”(C.A.P.) och A.A:s verksamhet. Mest känd i Sverige är Ersta Vändpunkten (barn till föräldrar med beroendeproblematik).

I de flesta stödgruppsverksamheter involveras föräldrarna i mycket liten utsträckning eller inte alls. En typ av stödgrupp som avviker från de som huvudsakligen utvecklats från C.A.P. är ”Barnkraft”. Barnkraft har utvecklats med utgångspunkt från Beardslees familjeintervention. Där har man parallella grupper föräldrar och barn samt några möten gemensamt. En annan skillnad är att i Barnkraft är föräldragruppen ”experter” – förberedda i föräldragruppen - och svarar på barnens frågor medan det vanliga annars är att det kommer professionella experter till barngruppen och berättar om psykisk sjukdom eller annan sjukdom hos föräldrarna.

Gemensamt för alla typer av stödgrupper är att det finns en svag forskningsbas för de stödgrupper som används i Sverige. Och den forskning som finns gäller inte en metod för utan grupperna kan ha mycket olika teoretisk bas och upplägg. Däremot finns det mångåriga positiva erfarenheter av att använda stödgrupper.

Bristen på forskning gör dock att man inte vet om stödgrupper kan vara skadliga i vissa fall (gäller i samtliga interventioner där det inte finns forskning).

 

Senast uppdaterad 2024-06-12 av Paul Svensson, ansvarig utgivare Lennart Magnusson