Socialt och kurativt arbete med personer med funktionsnedsättning
Titel: Socialt och kurativt arbete med personer med funktionsnedsättning
Författare: Thomas Strandberg, Marie Matérne, Camilla Udo (red.)
Förlag: Liber
År: 2024
Boken är en antologi där forskare och författare delar med sig av sin kunskap och erfarenhet om funktionshinderfrågor ur olika perspektiv. Den första delen har ett samhällsperspektiv med såväl etiska som hälsomässiga och rättsliga frågor för personer med funktionsnedsättning. Del två handlar om att vara barn och ungdom och del tre utgår från vuxna personer med funktionsnedsättning. Det är en övergripande bok om livsvillkor för personer med funktionsnedsättning och hur företrädelsevis socionomer men också andra yrkeskategorier inom vård och omsorg kan tänka i mötet med den som har en funktionsnedsättning.
Här finns praktiska fallbeskrivningar med förslag hur till exempel en biståndshandläggare inom kommunen kan använda lagstiftningen för att utreda behov och fatta beslut om insats, hur hälso - och sjukvårdskurator kan ge stöd till patient och anhörig eller hur skolkuratorn kan ha stödgrupper för elever i den anpassade skolan.
Boken rymmer också filosofiska resonemang om värderingar och livskvalitet men också om hälsobegrepp vilket ger en värdefull plattform i mötet med personer som med tanke på sin funktionsnedsättning är beroende av samhällets stödinsatser.
I kapitlet om att leva med ett barn med funktionsnedsättning lyfts ett tydligt föräldra/anhörigskapsperspektiv genom Anna Pellas berättelse om hur hon och hennes familj upplevde omställningen att få ett barn, Agnes, med omfattande funktionsnedsättning. Anna ger både i den här antologin, men också i sina egna böcker, en ingående och ärlig beskrivning av föräldraskapet som kan ge insikter hos dem som möter familjer som har barn med funktionsnedsättning. Hon berättar också om vilket bemötande och förhållningssätt från professionella hon värdesätter.
Att som professionell få kunskap om förutsättningar för personer med funktionsnedsättning och därigenom kunna fatta adekvata beslut, ge god vård, omsorg och ett gott bemötande betyder också mycket för de anhöriga. ”Socialt och kurativt arbete med personer med funktionsnedsättning” är ett därför ett värdefullt bidrag i utvecklandet av stöd till anhöriga.
Maria Ahlqvist, Nka
Senast uppdaterad 2024-08-20 av Josefine Göransson, ansvarig utgivare Lennart Magnusson